Rusové zasáhli ukrajinskou školu. Na místě byl v tu chvíli i reportér TV Nova

Došlo k hroznému, strašlivému výbuchu, lidé byli zasypáni ve sklepě. Takhle reportér TV Nova popsal situaci přímo z místa: "Právě teď jsme v krytu jedné ze základních škol v Mykolajivské oblasti. Ta se stala jednoznačným terčem okupantů. V době, kdy sem ruští okupanti začali posílat rakety, tady v tomto prostoru bylo několik desítek lidí. Ti naštěstí přežili. Ti, kteří byli nahoře, takové štěstí neměli, většina z nich totiž zemřela."

"Ti lidé, kteří byli v přízemí, starosta naší vesnice, ředitel školy a můj manžel nepřežili. Ale když se to stalo, lidé říkali, že to byla strašná noční můra. Vůbec nechápali, co se děje v přízemí školy. Všichni byli zasypáni prachem a drobnou sutí. Trvalo několik hodin, než se záchranářům podařilo je dostat ven," uvedla současná starostka obce.

Tím útok nekončil, po několika hodinách se rozpoutalo další peklo. Po raketovém útoku pokračovalo ostřelování grady, ostřelování tanky. Do velmi poškozené obce se vrátilo téměř 80 procent obyvatel. Několik okolních vesnic přišlo nejen o školu, ale i o kulturní zázemí.  

[chooze:article;value:543341]

​Vzhledem k tomu, že v obci chybí kulturní vyžití, které tehdy bývalo ve škole, vzniklo úplně nové kulturní centrum pro děti, ve kterém si mohou hrát a scházet se.

"Děti musejí mít místo, kam přijdou, aby spolu mohly promluvit, něco tvořit. Ale hlavně, děti z Ukrajiny po dvou letech války musejí mít nějakou naději. Proto otvíráme centrum a budeme v tom pokračovat, aby se děti mohly něčemu naučit, protože doteď se učí on-line přes mobily nebo počítače. Společný čas vlastně vůbec nemají. Děti jsou naše budoucnost," řekl organizátor nově vznikajícího centra Ivan.

"Máme otevřené centrum díky našim českým partnerům. Jsme za to velmi vděční, že alespoň někde mohou naše děti komunikovat. To je v této době to nejdůležitější," doplnila starostka. Všichni teď doufají, že se frontová linie opět nepřiblíží k Mykolajivské oblasti. Většina obyvatel by druhou vlnu zkázy prý už psychicky nezvládla.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.