Rusové zastřelili zajaté ukrajinské vojáky. Incident už vyšetřuje ukrajinská prokuratura

Kancelář generálního prokurátora uvedla, že ruské vojáky, kteří se zúčastnili popravy ukrajinských zajatců, bude vyšetřovat pro možné porušení zákonů a válečných zvyklostí a také pro trestný čin vraždy. Vyšetřování povede Úřad bezpečnosti Ukrajiny (SBU) v Záporožské oblasti. Video, na kterém příslušníci ruské armády údajně zastřelili tři zajaté ukrajinské vojáky, se mělo objevit v neděli, informuje Kyiv Independent.

"Zabíjení válečných zajatců je hrubým porušením Ženevských konvencí a je klasifikováno jako závažný mezinárodní zločin," uvedla generální prokuratura.

Ukrajinská armáda rovněž oznámila, že v neděli ruské jednotky zabily dva ukrajinské válečné zajatce v Doněcké oblasti. Dalších pět ukrajinských vojáků bylo zastřeleno, když se ukrajinské jednotky po měsících odolávání zesílené ruské ofenzivě musely v sobotu stáhnout z Avdijivky ležící severně od Ruskem okupovaného Doněcku na východě Ukrajiny.

[chooze:article;value:542261]

Během ústupu však nemohlo být několik vážně zraněných ukrajinských vojáků evakuováno z opěrného bodu Zenit, uvedla 110. ukrajinská brigáda. Ukrajinské síly údajně kontaktovaly organizace, které s Ruskem jednají o výměně zajatců, aby zraněným neozbrojeným ukrajinským vojákům poskytly pomoc.

"Nepřítel informoval koordinátory tohoto procesu, že souhlasí s evakuací našich raněných a jejich pozdější výměnou. Naši vojáci dostali rozkaz zachránit jim život," napsala brigáda na facebooku s tím, že ruští vojáci porušili svůj slib a ukrajinské vojáky postříleli.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec v úterý řekl, že apeloval na Organizaci spojených národů a Mezinárodní Červený kříž, aby vyšetřily zabíjení ukrajinských válečných zajatců u Avdijivky.

Podle vysoce postavených západních představitelů a vojáků bojujících na straně Ukrajiny mohly postupující ruské jednotky při chaotického ústupu Ukrajiny z východního města Avdijivka zajmout stovky vojáků, což pro ukrajinskou armádu může představovat citelnou ztrátu a zároveň oslabení morálky, píše deník The New York Times. Není jasné, kolik Ukrajinců bylo zajato nebo je po ústupu pohřešováno, podle některých odhadů by mohlo jít 850 až 1 000 vojáků. 

Ukrajinské vojenské velení přiznalo, že při ústupu z Avdijivky bylo zajato několik vojáků, ale snažilo se bagatelizovat jejich počet i význam. V sobotu generál Oleksandr Tarnavskyj na Telegramu uvedl, že ústup proběhl podle plánu, ale "v závěrečné fázi operace, pod tlakem přesily nepřítele, padlo několik ukrajinských vojáků do zajetí". Kolik vojáků bylo zajato, nesdělil.

Jeho mluvčí Dmytro Lychovij popřel zprávy o tom, že by do ruského zajetí padly stovky vojáků, a označil je za dezinformaci. Připustil však, že Rusko některé vojáky zajalo a že "určitý počet" vojáků se pohřešuje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.