Rusové zaútočili na Rusko. V Bělgorodské oblasti operují legionáři

Nečekaný zvrat přinesla v pondělí válka na Ukrajině. Až doposud totiž byla hranice s Ruskem pro Ukrajinu nepřekročitelná. Ukrajinci nechtěli útočit na ruské území jak z důvodů udržení si přízně západních spojenců, tak proto, že neměli dostatek sil na otevření nové fronty.

O to překvapivější je zpráva, která přišla z Ruska. Do Bělgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou, měli proniknout sabotéři. "Jednotka ukrajinských průzkumníků a sabotážníků pronikla na území Grajvoronského okresu. Ruské ozbrojené síly ve spolupráci s Federální službou bezpečnosti a s pohraničníky pracují na jejich eliminaci," napsal na telegramu guvernér Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov.

První zprávy o útoku z Ukrajiny se objevily krátce po desáté hodině dopoledne, kdy ve městě Novaja Tavolžanka udeřil dron, který shodil nedaleko obytné budovy výbušninu. V jednu hodinu odpoledne už mělo Rusko informace o ostřelování vesnice Glotovo v Grajvoronském okrese, píše Moscow Times.

[chooze:article;value:505599]

O útoku už ruské úřady informovaly také prezidenta Vladimira Putina. "Smyslem ukrajinských sabotáží v Bělgorodské oblasti je snaha odvrátit pozornost od situace okolo Bachmutu a zmírnit politický dopad porážky Ukrajiny na tomto bojišti. Ruské ozbrojené síly pracují na vyhnání ukrajinských diverzantů z Ruska a jejich likvidaci," řekl podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Prvotní odhady Ruska, že v Bělgorodské oblasti udeřili ukrajinští diverzanti, jsou však pravdivé jen zčásti. V pondělí se totiž k útoku přihlásila Legie Svoboda Ruska ve vzkazu adresovaném obyvatelům Ruska. "Jsme Rusové stejně jako vy. Chceme, aby naše děti vyrůstaly, studovaly a cestovaly ve svobodné zemi a aby byly šťastné," prohlásila Legie ve videu, které umístila na twitteru.

V něm se také zařadila mezi nepřátele Putinova režimu. "V Putinově Rusku, prohnilém korupcí, lží a cenzurou, znamená lidský život méně než úředníkova peněženka. Je čas ukončit diktaturu Kremlu. Našim finálním cílem je Rudé náměstí. Buďte stateční a nebojte se, protože se vracíme domů. Rusko bude svobodné!" vzkázali svým spoluobčanům legionáři.

[chooze:article;value:505437]

Kromě Legie Svoboda Ruska se do diverze měli zapojit také bojovníci z Ruských dobrovolnických sborů. Ti na svém telegramovém kanálu zveřejnili záběry, o kterých tvrdí, že pochází z Bělgorodské oblasti. "Bojovníci Ruských dobrovolnických sborů jsou znovu v Rusku! Přidejte se k nám!" napsali.

Zapojení Ukrajiny do útoků v Bělgorodské oblasti odmítl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. "Ukrajina sleduje události v Bělgorodské oblasti se zájmem, ale nemá s nimi nic společného. Gerilové skupiny tvoří výhradně ruští občané," napsal na twitteru.

Legie Svoboda Ruska vznikla krátce po začátku války na Ukrajině a tvoří ji ruští vojáci, kteří přeběhli na stranu Ukrajinců. Kromě této Legie se ruští občané přidávají také do Ruských dobrovolnických sborů nebo do Národní republikánské armády.

Ruské dobrovolnické sbory už v minulosti podobný útok provedly, pouze v menším rozsahu. Letos v březnu překročili příslušníci sborů hranice do Brjanské oblasti, která sousedí s Ukrajinou a Běloruskem. Při tomto nájezdu však k větším potyčkám nedošlo a vojáci se brzy vrátili zpět na území Ukrajiny.

Rus se vzdal ukrajinskému dronu. Prosil jej o smilování (12.5. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.