Rusové zmínili konec války na Ukrajině. Zazněl první konkrétní termín

"To nepřipadá v úvahu," odpověděl Peskov na dotaz novinářů, kteří se jej ptali, jestli Moskva zvažuje stáhnutí svých vojáků z Ukrajiny před koncem roku. Informovala o tom agentura TASS.

"Ukrajinská strana bude muset vnímat skutečnosti, které vznikly v poslední době," prohlásil mluvčí Kremlu. "Tyto skutečnosti jsou produktem politiky, kterou ukrajinské vedení a současný ukrajinský režim vede poslední 15, či dokonce 20 let," dodal.

Myslel tím anexi části ukrajinského území, která proběhla na základě referend, jejichž výsledky ale drtivá většina světa neuznává. Mimo jiné proto, že při nich volební komise chodily po bytech a domech v doprovodu ozbrojenců. "Bez vnímání těchto skutečností bude jakýkoli progres nemožný," poznamenal ale Peskov, když mluvil o území, které Rusko od září považuje za své.

[chooze:article;value:478872]

O tom, co je potřeba k dosažení míru, mluvil v pondělí i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten vyjmenoval tři kroky, které jsou potřebné k dosažení míru, uvedla ukrajinská agentura Ukrinform. Jde o dodávky moderních tanků, zbraní a raket, zajištění finanční stability země a nový způsob diplomacie. Ta by znamenala, že o konci války by vyjednával hlavně Kyjev.

Prezidentovi USA Joeu Bidenovi zase v neděli představil svůj plán na mírový summit. Toho by se zúčastnily země G20. "Jsem rád, že z rozhovoru bylo cítit, že náš mírový plán je vnímaný pozitivně," napsal Zelenskyj v pondělí na sociální síti Telegram.

EU schválila půjčku Ukrajině:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.