Rusové znovu ostřelovali Charkov. Na Moskvu mezitím mířily další drony

V noci proběhl další z mnoha ruských útoků na hustě obydlené části měst, tentokrát ruská armáda ostřelovala Charkov. Podle starosty Ihora Terechova bojové drony vážně poškodily ubytovnu. Po řadě výbuchů prý ve městě masivně vypadávala elektřina a chvíli netekla ani pitná voda v domácnostech. Dosud nejsou hlášeny žádné oběti. 

Útoky však hlásí i Moskva, kam podle starosty dopadly v noci drony na výškovou budovu v centru města. Několik se jich prý ale povedlo zneškodnit. Stejně jako na Ukrajině nebyly ani v hlavním městě Ruska hlášeny žádné oběti. Podle ruské zpravodajské agentury TASS kvůli incidentu Rusové na chvíli uzavřeli letiště Vnukovo.

[chooze:article;value:515676]

Hádka v OSN

O ukrajinských a ruských útocích v pondělí jednala OSN, kde se rozhořela zapálená debata. "Jaký má smysl používat drony k útoku na Moskvu a další města?" ohrazoval se ruský zástupce při OSN Dmitrij Poljanskyj. Na jeho vystoupení pak ostře reagovala ukrajinská delegátka při OSN Chrystyna Hajovyšynová. "V posledních dnech agresorský stát útočí na mírumilovná města, ostřeluje civilní objekty a obydlí. To je terorismus," sdělila. 

Média nyní rovněž spekulují, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chystá v září osobně prosadit svůj mírový plán na zasedání Valného shromáždění OSN. V pondělí se na Ukrajinu přijel osobně podívat ruský náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov, který navštívil velitelství na záporožské frontě.

[chooze:article;value:515362]

Co bude s obilnou dohodou

Přes ruskou námořní blokádu Ukrajiny se mezitím dostala trojice civilních nákladních lodí z Izraele, Řecka a jedna pod turecko-gruzínskou registrací. Podle médií lodě doprovázela nejméně čtyři letadla Severoatlantické aliance.

Stalo se tak 22 dní poté, co Moskva zrušila obilnou dohodu s Kyjevem, která Ukrajině umožňovala bezpečně vyvážet desítky milionů tun obilí. Podle spekulací lodě v Izmajilu naloží obilí. Rusko poté, co zrušilo obilnou dohodu, varovalo, že pokud lodě vplují do ukrajinských přístavů, budou prohledány. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.