Rusové zuří kvůli nové pomoci pro Ukrajinu. Evropské velmoci hrozí útokem

Francouzské ministerstvo obrany minulý týden oznámilo setkání s ukrajinskou stranou kvůli předání vojenské pomoci, informovala agentura AP. Domlouvané dodávky na Ukrajinu obsahují i obrněná vozidla, někdy označované jako lehké tanky, AMX-10 RC.

Tato pomoc ale leží v žaludku velkohubými prohlášeními proslavenému ruskému propagandistovi Vladimiru Solovjovi. Ten ve svém pořadu s obdobně smýšlejícími hosty opět popustil stavidla své výřečnosti a agresivní rétoriky.

"Jednalo by se o preventivní útok. Macron (francouzský prezident, pozn. red.) posílá zásoby tanků, takže bychom zahájili preventivní útok proti Francii jako jedné ze stran konfliktu," prohlásil Solovjov.

[chooze:article;value:483478]

​Jeho hostem byl armádní velitel ve výslužbě a politik Andrej Guruljev. "A pokud Francie začne, mírně řečeno, škodit otevřeně a beze strachu, tak musí být považována za stranu v tomto konfliktu. Jeden útok na Francii a bude hotovo. Všichni budou vyděšení, to vás ujišťuji," prohlásil plamenně Guruljev.

"A nebude potřeba ani zapojit náš strategický potenciál, naši triádu. Máme dost munice na zničení Francie nebo Británie," dodal Guruljev. Triádou se v tomto kontextu myslí trojice strategických zbraní – balistické střely, ponorky a strategické bombardéry.

Solovjovovi to patrně přišlo nadmíru zábavné, proto v satirickém duchu pokračoval: "Asi bychom se měli rozhodnout, protože ti, kdo nevědí, kam utéct, nyní prchají z Francie do Británie a pak zase zpátky."

Úryvek z pořadu s anglickými titulky zveřejnil na svém twitteru poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Anton Geraščenko:

https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1612533464661622784

Nesmysl odtržený od reality

"Co se týče preventivního útoku, tak čistě technicky a teoreticky to možné je. Rusko má mezikontinentální balistické střely, takže je teoreticky schopné zasáhnout kdekoliv na planetě. Nicméně to je teorie, reálně je to samozřejmě totální nesmysl zcela odtržený od reality a jsou to hysterické výkřiky ruských propagandistů, které ve stejné formě posloucháme od začátku konfliktu a u nichž nevidím důvod, proč bychom jim měli věnovat větší pozornost než jindy," zhodnotil bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity Jakub Drmola.

Ruské výhrůžky se objevují poměrně pravidelně, a to nejenom od televizních moderátorů. Nicméně jejich četnost a v konečném důsledku i absurdnost je spíše kontraproduktivní, minimálně v mezinárodním měřítku. "Je potřeba rozlišovat, kdo to říká. Jestli to vykřikuje někdo v televizi, někdo, kdo nemá reálnou výkonnou moc a je to jen 'mluvící hlava', nebo pokud něco takového říká Putin. Je ale vidět posun. Ze začátku se těmto výhrůžkám ze strany Ruska, ať už z jakékoliv úrovně, více naslouchalo a byla větší opatrnost, samozřejmě postupem času se to všichni naučili totálně ignorovat," doplnil Drmola.

[chooze:article;value:477198]

Vojenská pomoc pro Ukrajinu se stupňuje

Podobné výhrůžky rozhodně nepřispívají k omezení vojenské pomoci pro Ukrajinu. Západní státy nadále zásoby zbraní i munice posílají. "Západní spojenci jsou ochotnější poskytovat další a další bojovou techniku a také čím dál větší bojovou techniku, o které se dříve mluvilo, že není ve hře. A to byly třeba dříve systémy Patriot a také ta bojová vozidla. S každým takovýmto příspěvkem se snižuje bariéra toho, že bude posláno další, a ještě třeba těžší vybavení. Nejdřív to začalo vozy Bradley, pak Mardery, nyní jsou to AMX-10 a zároveň už paralelně s tím mluví Británie o tom, že by poslala Challengery, což jsou opravdové tanky. Je to taková postupná eskalace, že státy Západu posilují v tom, že jsou ochotnější posílat významnější techniku," vysvětlil Drmola.

AMX-10 RC jsou v podstatě takovým mezičlánkem mezi obrněným vozidlem a lehkým tankem. "Někdy se tomu říká tank, ale není to úplně přesné, jsou to kolová obrněná vozidla, která rozhodně nemají pancéřování nebo odolnost srovnatelnou s tanky. Co mají srovnatelné s tanky, je palebná síla," objasnil Drmola. AMX-10 se vyráběly od půlky 70. let do půlky 90. let. Stroj má asi 17 tun, jeden 105milimetrový poloautomatický kanón a jeden kulomet. Může jet rychlostí přes 80 km/h.

Jak poznamenal portál Politico, Francie a Polsko už také tlačí na Německo, aby povolilo ostatním zemím vývoz tanků Leopard 2 na Ukrajinu. Dodávky třetím stranám, ačkoliv už tanky Německu nepatří, totiž podle smluv nadále podléhají schválení Berlína. Více si o tématu přečtěte v tomto článku na TN.cz.

Lídři EU a NATO opět vyzývají Rusko ke stažení z Ukrajiny. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.