Růst české ekonomiky drhne. Odhady výkonu se zhoršují

Ekonomové očekávají, že česká ekonomika letos vzroste o 0,9 procenta. Odhad se oproti květnové prognóze snížil o půl procentního bodu. V příštím roce by si ale tuzemská ekonomika měla polepšit o 2,7 procenta.

"Růst české ekonomiky v první polovině roku zůstal utlumený a podle očekávání ho táhlo oživení spotřebitelské poptávky domácností. Ve zbytku roku očekáváme jen pozvolné zlepšení," uvedl hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

[chooze:article;value:568096]

​Odborníci očekávají nižší růst především kvůli nepříznivým výhledům na vývoj zahraniční poptávky. "Vývoj v zahraničí bohužel nenaplnil příznivější očekávání z poslední prognózy. Zotavování německé ekonomiky se zadrhlo, opět se výrazněji zvýšily obavy z recese v USA a řada rizik přetrvává i co se týče vývoje v Číně," okomentoval hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Inflace by měla letos klesnout na 2,3 procenta a na této úrovni by měla zůstat i příští rok. Klesat by podle ekonomů měly i úrokové sazby České národní banky – základní sazba by se měla letos dostat pod hranici 4 procent a v příštím roce má klesnout k 3,5 procentům.

V příštím roce budou hypotéky ještě výhodnější, řekl v červnu ve vysílání TN Live ekonom Štěpán Křeček:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.