Růst mezd i přijetí eura. Prezident v novoročním projevu popsal budoucnost Česka

Prezident Petr Pavel na začátku svého prvního novoročního projevu zmínil nedávnou tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde při střelbě zemřelo 14 lidí.

"Nemůžeme si nechat vzít radost ze života a naději na lepší časy. Přeji si, aby květiny a svíčky na pietních místech znamenaly také společnou vůli, že nás krutost a násilí nezastraší, že si připomeneme osobní hrdinství všech, kteří se zlu dokázali postavit a že naše země vyjde z té hrůzy silnější a jednotnější," prohlásil.

[chooze:article;value:534371]

​Ve svém projevu se také postavil za policii. "Viník této tragédie je jeden, i když najdeme okolnosti, které jí mohly napomoci. Nehledejme další viníky, na které bychom mohli ukázat prstem. Není možné zajistit přítomnost policistů na všech veřejných místech. Stejně tak nebude nikdy dostatek kontrol a regulací k eliminaci všech nebezpečí," řekl Pavel.

"Můžeme zlepšit zákony, kontroly a opatření, ale nemůžeme se kvůli strachu vzdávat svobody. Pojďme společně usilovat o větší bezpečí naší rodiny, ulice, obce i celé země," dodal.

Pochvala Fialova kabinetu

Vyjádřil se i směrem k vládě: "Oceňuji nepopulární snahu vlády řešit zadlužení země. A to i přesto, že zvolené cesty jsou někdy křivolaké, poznamenané vyvažováním požadavků v pětikoalici a nemusí se nám líbit." Některé změny jsou podle Pavla nezbytné, pokud se máme z obtíží dostat.

[chooze:article;value:533785]

​Vládu pochválil také za plnění závazků, které se pojí k členství Česka v NATO. Připomněl, že podobné závazky máme i vůči přijetí eura. "Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění závazku dovedou. Přes nekončící diskuze o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou exportní ekonomikou ležící ve středu Evropy je společná měna logickou budoucností," pronesl Pavel.

Nový rok vidí z ekonomického hlediska pozitivně: "Očekáváme nižší inflaci, po několika letech i růst reálných mezd a skromný, ale přesto růst naší ekonomiky. Může to být začátek pozitivního obratu, odrazem ode dna k lepší náladě."

Na prezidentův projev reagoval premiér Petr Fiala (ODS): "Oceňuji vyvážený, realistický a povzbuzující projev prezidenta republiky. Jsem rád, že na společenskou i mezinárodní situaci máme podobný pohled."

Vyjádřila se i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: "Prezident Petr Pavel v projevu nikoho neurazil, nerozděloval společnost, nepoklonkoval Rusku, mluvil o nutnosti přijetí eura a soustředil se na budoucnost místo utápění se v minulosti. Po mnoha letech zášti a zloby příjemná změna, za kterou jsem vděčná."

Opozice Pavla kritizuje

"Určitě bylo na místě, že se dotknul události, která se stala před Vánoci před Filozofickou fakultou, která byla v podstatě nožem do srdce našeho národa, která nás všechny hluboce zasáhla," pochválila prezidenta předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. 

Zbytek projevu už ale tak pozitivně nehodnotila. "Šla mi hlavou pohádka o pejskovi a kočičce, když vařili dort a od každého tam dali trochu, až to bylo nepoživatelné," zkritizovala Pavla.

"Byl to projev prezidenta, který jednoznačně podporuje vládní pětikoalici, on tam i řekl, že vládnou bez nějakých rozbrojů. Já jsem dokonce měla podezření, jestli mu to někdo z vlády nepsal, když jsem ho tak poslouchala, ocenil porušení slibů vlády," doplnila.

Vadí jí například pochvala prezidenta pro úsporný balíček. "Zvyšuje daně, zpomaluje valorizaci důchodů, souhlasil s tempem konsolidace veřejných financí, které nastavila tato vláda, které je shodné s hnutím ANO," vyjmenovala. 

Nelíbí se jí ani podpora přijetí eura. "Před prezidentskými volbami mluvil úplně obráceně," míní. Celý projev byl podle ní prázdný.

[chooze:article;value:534699]

"Pan prezident pronesl projev na podporu Fialovy vlády," prohlásil předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Zapomněl podle něj na problémy českých občanů.

"Není pravdou, že absolutní nepopularita Fialovy vlády je způsobena tím, že špatně komunikuje. Důvod je přeci to, že vláda lidem lže a dělá chybné kroky a přijímá chybné zákony, na kterých se bohužel pan prezident podílí tím, že je podepisuje," uvedl.

Zásadně nesouhlasí i s podporou přijetí eura. "Velmi by ekonomicky poškodilo Českou republiku, protože bychom se stali spoluzodpovědnými za astronomické dluhy jihoevropských států takzvané eurozóny," namítl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.