Ruští lékaři prolomili mlčení. Řekli, jak zemřel Alexej Navalnyj

[chooze:gallery;value:34795]

​Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj podle zprávy ruských lékařů zemřel přirozenou smrtí. "V lékařské zprávě o úmrtí, která byla předložena matce Alexeje Navalného, ​​se uvádí, že příčiny smrti byly přirozené," napsala Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na sociální síti X.

Už dříve uvedla, že úřady Navalného matku konečně připustili k tělu jejího syna. Mrtvolu jí ale ještě nevydaly. To potvrdila i Navalná. "Podle zákona mi okamžitě měly vydat Alexejovo tělo, ale dodnes to neudělaly," postěžovala si na youtube.

[chooze:article;value:543183]

​Podle portálu Meduza viděla Navalná tělo svého syna v přítomnosti vyšetřovatelů a kriminologů. Nikoho dalšího ale do márnice nepustili. "Místo toho je vydírána. Na příkaz Kremlu vyšetřovatelé stanovili podmínky, kde, kdy a jak má být Alexej pohřben. Chtějí to udělat tajně," dodala Jarmyšová.

Úřady dle ní plánují pohřbít Navalného na okraji hřbitova a následně hrob jeho matce ukázat. Ta ale nesouhlasí s tím, že by bez důkazů měla prohlásit, že právě tam leží tělo jejího syna. Přeje si, aby rodina a přátelé měli možnost se řádně rozloučit.

Alexej Navalnyj byl tváří ruské opozice. Už v roce 2011 se stal jedním z nejvýraznějších představitelů kampaně proti podvodům ve volbách a korupci. V kolonii na Sibiři si odpykával více než 30letý trest, ke kterému ho odsoudily v několika procesech ruské úřady. Zemřel 16. února v trestanecké kolonii číslo 3.

Už dříve se ho pokusili zabít. Navalnyj byl symbolem odporu proti Putinovi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.