Ruští vojáci zveřejnili zoufalé video. Prosí o ponožky, aby mohli vyhrát válku

Není novinkou, že zásobování ruské armády pokulhává, vojákům ale chybí i naprosto základní věci. Na sociální síti Telegram se objevilo video čtyř mobilizovaných Rusů z vojenské skupiny Bagram, kteří své krajany prosí o zaslání věcí. Ty jim mělo poskytnout ministerstvo obrany. 

Žádají nejen o vybavení, které potřebují k boji, jako jsou neprůstřelné vesty, přilby, uniformy a doplňky ke zbraním, ale i o základní potřeby. Chybí jim například vlhčené ubrousky nebo ponožky. Prosbu vojáci ve videu zakončili zvoláním: "Vaše pomoc nám umožní vyhrát válku!" 

[chooze:article;value:485274]

​Kompletní seznam věcí, o které si jednotka zažádala, zveřejnil na sociální síti VKontakte vedoucí důstojník skupiny Bagram Valerij Lauchin. Čítá tři desítky položek. "Přátelé, obrátili se na nás muži z Nižného Novgorodu, kteří byli mobilizovaní do Národní gardy Ruské federace a nyní se nacházejí v oblasti speciální vojenské operace. Podrobný seznam všeho potřebného si sestavili sami vojáci," napsal. 

Mezi věci, které jim chybí, patří například také svítilny, přenosné vařiče, kuchyňské náčiní, šroubováky, hřebíky a další nářadí. 

Nejedná se přitom o první video, ve kterém si vojáci stěžují na katastrofální podmínky v ruské armádě. Nedávno zveřejnili jedno, které je adresované přímo prezidentu Vladimiru Putinovi. "Vojáci z jednotky Bouře, složené z trestaných (a pravděpodobně i mobilizovaných), tvrdí, že byli záměrně posláni na jatka," okomentoval obsah videa novinář z projektu WarTranslated, který překládá různé materiály ohledně války na Ukrajině do angličtiny. 

https://twitter.com/wartranslated/status/1639390679670374403?s=20

"Z jednotky čítající původně 161 lidí zůstalo naživu jen několik desítek mužů. Tvrdí, že vojáci odvádí daně a ti, kteří odmítli zaplatit, jsou posíláni rovnou do první linie. A pokud jsou zraněni, jsou ještě s nezhojenými ranami propouštěni z nemocnic a posíláni zpět na frontu," dodal. 

Koncem loňského roku se objevila zpráva, že chce Rusko na Ukrajinu vyslat hudebníky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.