Ruští žoldáci tvrdí, že ovládli Bachmut. Pořád se bojuje, hlásí Kyjev

"Úplně jsme ovládli celé město. Dům od domu," prohlásil v sobotním videu na telegramu Prigožin. V záznamu je také vidět, jak Rusové vyvěšují ve městě, o které se dlouhodobě bojuje, vlajky. "Chci poděkovat ruskému lidu, který nás podporoval a těm, kteří v této válce zemřeli," dodal.

Experti ale okamžitě upozornili, že by se tvrzení šéfa wagnerovců mělo brát s odstupem. "Jeho prohlášení o triumfu je dlouhým žvástáním o tom, jak Šojgu (ruský ministr obrany, pozn. red.) a Gerasimov (náčelník ruského generálního štábu, pozn. red.) nepomohli a Wagnerovci to většinou udělali sami," poznamenal na twitteru Max Seddon z Financial Times.

Proti slovům Prigožina se ohradili také Ukrajinci, uvedla agentura Ukrinform. "V Bachmutu pokračují tvrdé boje. Situace je kritická. Zároveň ale naši vojáci drží obranu v části Litak," napsala na telegramu náměstkyně ministra obrany Hanna Maliarová.

[chooze:article;value:504564]

To, že město podle Prigožina ovládli, znamená, že jej wagnerovci brzy opustí. Podle jejich šéfa budou muset odpočívat. Na východě Ukrajiny tak zůstanou jen regulérní ruští vojáci.

Rusko během bojů o Bachmut přišlo o tisíce vojáků, tvrdí agentura Unian. Právě v této oblasti podle agentury momentální začíná ukrajinská protiofenziva.

Ukrajinci minulý týden útočili u Bachmutu. Mohlo jít o předzvěst protiofenzivy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.