Rusům chybí vojáci na dobytí Charkova. I tak může ofenziva uspět, vysvětlil expert

Okamžité vyhodnocování ukrajinských dronových útoků na ruské cíle je dle Bureše vždy problematické. "Ruská strana vždycky bude argumentovat, že útok byl odražen, což je její taková standardní formulace. Ukrajinská strana bude vždy mít tendenci trošku minimalizovat, nebo zveličovat své vlastní cíle, takže většinou je potřeba si počkat několik dní nebo týdnů, až jsou dostupné například satelitní snímky té oblasti," přiblížil Bureš.

Dodal, že Ukrajina je stále schopná vyrábět drony a případně i upravené námořní střely, které jsou schopny zasahovat zejména Krym, ale případně i ruské logistické cíle hlouběji v ruském týlu až do hloubky nějakých 600 až 700 kilometrů.

[chooze:article;value:555633]

Černomořská flotila je dlouhodobě jedním z hlavních cílů ukrajinských dronů a střel. "Jeden z těch asi největších ukrajinských úspěchů bylo to, že se jim výrazně podařilo degradovat schopnosti Černomorské flotily nejen tím, že několik významných plavidel, včetně vlajkového křižníku Moskva, už potopili, ale právě díky těm útokům bylo Rusko nuceno přesunout plavidel výrazně dále do svých vlastních přístavů a tím pádem zhoršit jejich schopnost zasahovat ukrajinské území," vysvětlil Bureš.

Drony hrály velkou roli už na začátku války, podle Bureše ale jejich význam nadále roste. "Je to asi jeden z těch prostředků, takzvaných nových válečných prostředků, který je stále masivně nasazován oběma stranami a obě strany jsou také stále lepší v prostředcích takzvaného elektronického boje. Z hlediska Ukrajiny je to také určitě minimálně částečná kompenzace menšího počtu dělostřelectva toho klasického a munice do něho," řekl Bureš.

[chooze:article;value:550107]

Co se týče ruských sil nasazených na útok v Charkovské oblasti, podle odhadů západních generálů nejsou dostatečné na obsazení Charkova, má se jednat asi o 30 až 50 tisíc vojáků, navíc se má jednat o nově vycvičené jednotky.

Podle Bureše se objevují komentáře, že jde hlavně o snahu odlákat ukrajinské jednotky z Donbasu, který je zřejmě nadále primárním ruským cílem. Nicméně jiní odborníci poukazují na to, že se Rusové buď snaží o vytvoření nárazníkové zóny podél rusko-ukrajinské hranice, nebo se dostat na dostřel dělostřelectva k Charkovu, čímž by značně zkomplikovali život ve městě, ale narušili by tak také fungování jednoho ze strategických ukrajinských bodů. Může jít ale také o testování možností ukrajinské obrany před spuštěním hlavní ofenzivy. Tak jako tak je situace na frontě pro Ukrajinu vážná. Celý rozhovor si poslechněte pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.