Rusy vytočilo Švýcarsko: Pro nás už nejste neutrální stát, vzkazují

Jednání o dění na Ukrajině prý probíhají v Ženevě v režimu přísného utajení. Na slova šéfa švýcarské diplomacie upozornil list b92. Ignazio Cassis si za to okamžitě vysloužil políček z Moskvy.

"Už se k tomu vyjadřoval asistent prezidenta Ruské federace Vladimir Medinskij, který jasně a jednoznačně uvedl, že o žádných jednáních neví," uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

"Z naší strany podotýkáme, že Švýcarsko, které se připojilo k nezákonným jednostranným sankcím Západu vůči Rusku, v našem chápání už není neutrálním státem a nemůže si nárokovat zprostředkovatelskou roli v rámci řešení ukrajinské krize, včetně poskytování prostoru k politickým schůzkám," pokračovala.

[chooze:article;value:491632]

Bern se sice sankčního nátlaku na Moskvu účastní, ne však v plném rozsahu. Švýcarská vláda třeba dlouhodobě odmítá zabavit majetek ruských oligarchů, protože by to bylo v rozporu s ústavním právem vlastnit majetek.

Rusové tvrdí, že jednat s Kyjevem chtějí, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to ale odmítá. "Připomínáme, že svým dekretem ze 30. září 2022 právně zakázal jednání s ruským vedením," dodala Zacharovová.

Zelenskyj několikrát prohlásil, že dokud budou ruští vojáci na ukrajinském území, žádná jednání neproběhnou.

Další země na mušce. Putin zpochybnil územní celistvost Moldavska:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.