Rvačka před polským Sejmem. Odsouzení politici se chtěli dostat dovnitř

Opoziční politici, jejich příznivci, ochranka. Jeden křičí přes druhého a strkají se. Mariusz Kamiński a Maciej Wąsik, dříve odsouzení za zneužití pravomoci, se ve středu dožadují vstupu do parlamentu. Podpořit je přišel i lídr strany Právo a spravedlnost (PiS).

"To, co se dnes odehrává v Polsku, připomíná převrat. Odklon od demokratického systému a jeho přeměnu v nedemokratický," řekl šéf PiS Jaroslaw Kaczynski.

Polská média prý jejich pokus o vniknutí do Sejmu očekávala už před pár týdny, kdy jim prezident Andrzej Duda, který pochází ze stejného politického tábora, už podruhé udělil milost. Vládnoucí koalice sice rozhodnutí prezidenta respektuje, poslanecká křesla ale zpátky nedostanou.

[chooze:article;value:532789]

​"Pan Wąsik a pan Kamiński na základě rozsudku okresního soudu ve Varšavě už nejsou poslanci a na této věci se nic nezmění. Bez ohledu na povyk nebo rvačky. Nebudou vpuštěni do jednací místnosti a nebudou se účastnit hlasování," uvedl předseda Sejmu Szymon Holownia.

Vládnoucí koalice se zbavuje příznivců Práva a spravedlnosti na různých místech – v médiích i v exekutivních úřadech. Podle expertů se ale zase opozice, která v Polsku vládla před nástupem premiéra Donalda Tuska, snaží o udržení napjaté situace. I kvůli nadcházejícím volbám.

"Za dva, dva a půl měsíce proběhnou volby do místních a regionálních samospráv a na začátku června volby do Evropského parlamentu," reagoval na dění v Polsku Vít Dostál, šéf Asociace pro mezinárodní otázky a  expert na Polsko.

Politická atmosféra se tak v Polsku v následujících měsících pravděpodobně neuklidní. Za středeční potyčku ale bývalým poslancům žádné postihy nehrozí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.