Rwanda může pomoci Evropě řešit problémy s uprchlíky, zemi navštívil Petr Pavel

Na úvod první africké cesty navštívil prezident Petr Pavel svůj rwandský protějšek. S Paulem Kagamem mluvili především o bezpečnostní situaci, vzájemné spolupráci nebo migraci.

Právě africká migrace do Evropy byla jedním z hlavních témat rozhovorů obou prezidentů. Podle Petra Pavla Česko patří k evropským zemím, kterým se líbí myšlenka na uzavření dohody o přesunech žadatelů o azyl do Rwandy, o níž se v současnosti mluví na půdě Evropské unie.

[chooze:article;value:545452]

​"Rwanda si je vědoma toho, že nemůže tu situaci zachránit, je to geograficky malá země v Africe, takže určitě nepobere všechny uprchlíky z afrického kontinentu, ale může tomu přispět a ten model může být aplikovatelný i v jiných zemích,“ upozorňuje český prezident Petr Pavel.

"Jsme malá země a nemáme mnoho zdrojů. Nemáme peníze, abychom uprchlíky uživili, ale jsme ochotni je přijmout. Budou tady mít důstojnější podmínky než v nevyhovujících centrech v přetížených zemích," říká rwandský prezident Kagame.

[chooze:article;value:549795]

​Podle Petra Pavla je jeho návštěva také šancí, jak rozvíjet česko-rwandskou spolupráci a najít nové příležitosti pro český byznys. Rwanda je podle něj perspektivním partnerem a jednou ze stabilnějších afrických zemí s nízkou mírou korupce.

V sobotu odpoledne česká hlava státu navštívila Čechy, kteří ve čtrnáctimilionové středoafrické zemi pracují, a seznámila se s českými projekty ve Rwandě. České firmy tam spolupracují například v oblasti satelitních dat či rwandského vesmírného programu.

Na závěr dne se Petr Pavel seznámil s rozvojovým projektem, kdy Češi vytvářejí pracovní příležitosti pro tamní ženy se zdravotním postižením.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.