Rwanda si připomene hrůzy genocidy. Do země zavítal i český prezident Pavel

Masakr tolika lidí v tak krátký čas podle analytiků v historii nemá obdoby. Během pouhých 100 dní na jaře roku 1994 zabili extrémisté asi pětinu obyvatel země. Každou minutu tak v průměru sprovodili ze světa sedm lidí.

Vraždění začalo poté, co bylo 6. dubna 1994 sestřeleno letadlo s prezidentem Rwandy. Ten chtěl ještě před svou smrtí vyřešit etnické spory mezi znepřátelenými Hutui a Tutsii brutální čistkou. Milice složené z Hutuů po jeho smrti na povel vlády opravdu začaly mačetami masakrovat menšinové Tutsie. OSN tehdy nezasáhla.

[chooze:article;value:545452]

"Řekli jsme tehdy, že nemáme problém s tím, aby do této země přišly síly pod vedením OSN nebo kohokoli jiného a pomáhaly v humanitárním úsilí," uvedl současný prezident Rwandy Paul Kagame.

Pochybení připustil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který prohlásil, že Francie a její spojenci genocidu ve Rwandě mohli zastavit, ale chyběla jim k tomu vůle. Do africké země si výročí genocidy jel připomenout i český prezident.

"Já jsem moc rád, že mě v této souvislosti doprovází velvyslanec Karel Kovanda, který byl tehdy naším velvyslancem při OSN a sehrál důležitou roli v uznání toho, co se dělo ve Rwandě za genocidu," řekl prezident Petr Pavel. Výročí 30 let od genocidy si Rwanda oficiálně připomene v neděli.

Podívejte se na záznam tiskové konference prezidenta Petra Pavla před odletem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.