Rybář schovával pod postelí obří perlu. Může mít miliardovou hodnotu

Muž z filipínského města Puerto Princesa se celý život živí rybolovem. Před deseti lety si přivezl z jedné výpravy na moře obří škebli, o kterou se na ostrově Palawan zachytila kotva jeho člunu. Rybář musel plavat hluboko pod hladinu, aby ji uvolnil. Když se vrátil domů, nález schoval pod postel a na dlouhou dobu na něj zapomněl, napsal místní listu Palawan News.

Po nějaké době se rozhodl, že úlovek daruje své tetě, která pracovala v místní samosprávě. "Přinesl mi ji, protože mu doma překážela, navíc byla dost těžká. Teď hledám odborníky, kteří by zjistili její hodnotu," svěřila se deníku Guardian příbuzná rybáře Aileen Cynthia Maggayová-Amurová. 

[chooze:article;value:576943]

Obrovská perla je široká 30 centimetrů, 67 centimetrů dlouhá a váží 34 kilogramů. Pokud se potvrdí, že se vytvořila v obří škebli, pravděpodobně by byla podle listu oceněna na více než 100 milionů amerických dolarů, tedy zhruba 2,3 miliardy korun.

Perla je v současné době se svolením rybáře vystavena v atriu Nové zelené radnice v Puerto Princesa a slouží jako nová turistická atrakce. "Město by mohlo po ověření pravděpodobně získat další prestižní titul za to, že má největší přírodní obří perlu z obří škeble. Potřebujeme k tomu ale osvědčení a certifikaci její pravosti," řekla Maggayová-Amuraová. Dodala, že stále hledají pomoc gemologů, tedy odborníků na drahé kameny. "Zatím na základě našeho výzkumu na webu nemůžeme najít žádný zaznamenaný článek o tomto druhu a velikosti," poznamenala smutně.

Pokud se potvrdí, že je tato perla pravá, překoná dosavadní rekord. Místní potápěč z Brooke's Point našel v roce 1939 rovněž na Palawanu perlu, která váží 6,4 kilogramu a je známá jako Lao Tzu. V roce 2003 byla oceněna na 93 milionů dolarů (něco málo přes dvě miliardy korun).

Vylovte perlu a vydělejte desetitisíce. Farma nabízí nevšední zážitek (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.