Ryby cítí bolest. Ochránci a biologové žádají zákaz rybolovu na živou nástrahu

Ryby uvažují, přemýšlí, dokáží vyhodnotit krizovou situaci, a dokonce cítí bolest. To tvrdí vědci a jejich přáním je, aby byl zákaz lovu na živou kořist ustanoven v nové vyhlášce zákona o rybářství.

K vědcům se přidávají i odborníci z ministerstva pro místní rozvoj, ti jsou také pro zákaz rybolovu na živou rybu. Jenže reakce od jejich kolegů z resortu zemědělství všechny nadzvedla ze židle. "Ryby tedy nemají dostatečně vyvinutý mozek, aby byly schopny si uvědomovat bolest, a nedisponují ani žádným jiným typem vědomí. Ryba nemá nervovou schopnost pocítit nebo prožít bolest," nechalo se slyšet ministerstvo zemědělství.

[chooze:article;value:515088]

Aby bylo v celé věci jasno, tak reportér TV Nova rybičku zakoupil a požádal ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) o jeho stanovisko. "Ano, samozřejmě, že ryby cítí bolest. Úředníci za bývalého ministra uvedli nějaké stanovisko, já se s tímto názorem neztotožňuji," uvedl Výborný.

A neztotožňují se s ním ani biologové. "Určitě ryby cítí bolest," sdělil Milan Gottwald z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) z Fakulty potravinových a přírodních zdrojů. "Ryby cítí bolest. Bylo to prokázáno řadou testů," přidal se Ondřej Slavík z Katedry zoologie a rybářství ČZU. A nejen testů. To, že ryby umírají v bolestech, potvrdily i závěry kauzy Bečva, kde tuny ryb v křečích uhynuly po otravě kyanidem.

O konci chytání na živou návnadu nechtějí oslovení rybáři ani slyšet. "Daleko horší týrání je, když si někdo vezme vlčáka do paneláku," myslí si rybář. "Každého něco bolí," poznamenal další. Podle jiných se tak vždycky lovilo. To sice ano, ale ty doby jsou například v Rakousku, Německu nebo Skotsku už dávno pryč. Jestli i my půjdeme touto cestou, rozhodnou zákonodárci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.