Rychetský, Jurečka či návštěva Ústecka. Zvolený prezident Pavel má napilno

"Většinu času jsme strávili debatou o ústavním soudnictví a o skutečnosti, že Ústavní soud se začne v brzké době vyprazdňovat a jednou z prvních povinností a pravomocí pana prezidenta bude zajistit jistou hodnotovou kontinuitu a včas tedy navrhovat nové soudce na náš Ústavní soud," shrnul průběh pondělní schůzky s nově zvolenou hlavou státu Rychetský.

Petr Pavel se také během dne vyjádřil k výroku z bezpečnostní konference v Mnichově, kde projevil skepsi ohledně toho, že se Ukrajině podaří letos vyhrát válku, což pobouřilo ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kulebu.

[chooze:article;value:490041]

"Nemám vůbec důvod měnit jediné slovo. Je potřeba v našich úvahách počítat i s variantami jinými, které nemusí být tak pozitivní. Kdo je připraven, není zaskočen," uvedl Pavel.

Pavel chce nejspíš i s prezidentkou Čaputovou Kyjev brzy navštívit. Návrh termínu ze strany Ukrajiny by měl prý přijít v následujících dnech. "Požádal jsem je, aby první návrh termínu udělali oni, protože přeci jenom z naší strany je ta flexibilita větší," vysvětlil nově zvolený prezident.

Schůzky dnes neměl jen Petr Pavel, ale také jeho manželka Eva. Na Pražském hradě se sešla s Ivanou Zemanovou a prý se bavily o roli první dámy.

[chooze:article;value:491016]

Program na další dny

V úterý dopoledne čeká Petra Pavla lékařská prohlídka v Ústřední vojenské nemocnici. Chce prý dostát svému slibu, že se veřejnost dozví, jak na tom zdravotně je. Její výsledky bychom měli znát do inaugurace. 

Ve stejný den nově zvoleného prezidenta čeká také schůzka s ředitelem sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Janem Jirešem. Ten vedl vyjednávání se Spojenými státy americkými o obranné spolupráci. 

Středu věnuje nástupce Miloše Zemana schůzce s ministrem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), kde se budou mimo jiné bavit i o důchodové reformě. Další den pak Petr Pavel stráví v Ústeckém kraji. "Začneme ve Šluknovském výběžku a skončíme v Ústí nad Labem," nastínil.​

Na pátek a sobotu má nově zvolený prezident v plánu účastnit se akcí, které budou připomínat výročí ruské agrese na Ukrajině. 

Ze zahraničních cest se ve dnech 16. a 17. března Petr Pavel chystá na návštěvu za polským prezidentem Dudou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.