Rychlejší zotavení a můžu si u toho dát kávu, říká lékařka o operacích robotem

Vopička Menclová se specializuje na operace jater. Sama si u nich ale ruce příliš neušpiní, provádí je totiž robotem. V ÚVN se robotické chirurgii věnují už od roku 2005 a přináší to řadu výhod pro pacienty.

"Přístroj eliminuje vaše nevýhody, to znamená třes rukou, oční vady a podobně. Jste schopni naprosto precizně něco přišít, sešít, udělat spojky," popsala chirurgyně. Dalším benefitem je podle ní i to, že je možné operovat ve velmi stísněných prostorech.

[chooze:article;value:550193]

​Důležité ale je i rychlejší zotavení. "Jste precizní, vidíte veškeré anatomické vrstvy, donutí vás mít opravdu malé krevní ztráty. Rekonvalescence je násobně rychlejší," popsala. Pacienti jsou méně náchylní i k zánětům.

U operace pak nemusí být ani bezprostředně přítomná. "Robotický systém samozřejmě musí být u pacienta, ale tu konzoli, kterou ovládá samotný chirurg, máme mimo operační sál," vysvětlila. Snižují se i nároky na ostatní personál a ona sama si u operace může dát i kávu.

[chooze:article;value:548071]

​I tak ale musí s pacientem na sále pracovat i fyzicky. "Musíme zavést jednotlivé kovové trubičky do dutiny břišní pacienta. To děláme tak, že nejdřív zavedeme jehlu, kterou to břicho nafoukneme. Tím získáme v břiše prostor," řekla Vopička Menclová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.