S datovými schránkami je další potíž. Statisíce dopisů se ministerstvu vrátily

Těm, kteří si doporučený dopis na poště ještě nevyzvedli, může hrozit třeba penále za nevyřízené pokuty. Po 15 dnech se totiž schránka sama aktivuje. Informace v ní je pak považována za doručenou automaticky 10. den po dodání zprávy do schránky. Lidé by si to měli pohlídat.

"Je návod pro ty, kteří náhodou byli v zahraničí na dovolené. Přišlo to, vrátilo se to a nemají přístupové údaje," řekl Roman Vrba, ředitel Odboru eGovernmentu ministerstva vnitra.

Téměř 150 tisíc podnikatelů živnosti kvůli datovým schránkám zrušilo. za necelé tři měsíce je jich víc než za poslední dva roky dohromady.

[chooze:article;value:493260]

Poprask vyvolalo i zveřejnění adres uživatelů datových schránek. Ministerstvo chybu uznalo a nepodnikající fyzické osoby prý mohou požádat o jejich vymazání. Navíc chce změnit legislativu.

"Zákonný návrh, s kterým chceme přijít co nejdříve, do konce dubna. Ten by mohl umožnit větší míru dobrovolnosti být či nebýt v takovém seznamu," slíbil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

S rozesíláním dopisu o zřízení datovky byl spojen i další problém. Dostali ho i ti, kteří by ji mít neměli nebo jsou už dávno po smrti.

[chooze:article;value:495349]

Schránky jsou přes všechny trable budoucností, která přinese úsporu času i peněz. A to lidem i státu. "Stát díky používání datových schránek uspoří desítky miliard korun. Pro Českou poštu to ale znamená ztrátu více než dvou miliard," uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Běžní občané zatím schránky povinně nedostanou, už dnes ale díky nim ušetří na poštovném a požádat přes ně jde třeba o voličský průkaz. "Stále je v Česku sedmnáct procent obyvatel bez IT gramotnosti. Zatím teď to není v krátkodobém plánu. Zkusíme tu dobrovolnost a další propagaci," dodal Rakušan.

Jejich plošné zavedení je prý ale otázkou jen několika let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.