S dietami je konec. Vědci testují lék proti obezitě, výsledky jsou dobré

Pokud máte pocit, že vám stačí jen projít okolo cukrárny a hned máte o dvě kila navíc, odteď můžete jít s čistým svědomím dovnitř. Vědci ze společnosti Eli Lilly totiž testují lék proti obezitě a výsledky jsou více než příznivé.

Podle studie totiž zkoumaný lék skutečně snižuje hmotnost, a to dokonce velmi rychle a bez větších vedlejších účinků.

Užívaná látka se jmenuje tirzepatid a už dnes se používá pro léčbu cukrovky. Studie, kterou zveřejnil server Nature Medicine, prokázala, že lidé, kteří tento lék užívali, zhubli výrazně více kil než ti, co konzumovali placebo.

[chooze:article;value:516665]

​Studie se zúčastnilo přes 500 lidí s nadváhou, kterým se během přípravných týdnů podařilo shodit alespoň pět procent své hmotnosti. Po 72 týdnech, co studie probíhala, se ukázalo, že ti, kteří dostali tirzepatid, zhubli průměrně o 25 procent. Skupina, která užívala placebo, zhubla jen o 4,8 procenta.

Výsledky studie jsou pozitivní, i co se týká vedlejších účinků. Ty jsou v případě tirzepatidu minimální. Vědci ve studii uvedli, že se jednalo zejména o občasné problémy se zažíváním, jako je nevolnost, zvracení či průjem.

Lék by mohl lidem s nadváhou zásadním způsobem pomoci. Snížení základní tělesné hmotnosti o pět až deset procent snižuje pravděpodobnost rozvoje diabetu druhého typu a zároveň zlepšuje kardiometabolické rizikové faktory i další komplikace související s obezitou.

Obezita je v Česku na vzestupu. Pacienti s 200 a více kilogramy už nejsou vzácností:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.