S elektrokoly přišla vážnější zranění. Týká se to hlavně seniorů

Nezvládnutí řízení, podcenění sil, nenošení přilby nebo reflexních prvků. To jsou nejčastější příčiny úrazů na kolech. V první polovině letošního roku se na českých silnicích stalo téměř 1 800 nehod s účastí cyklistů a 23 cyklistů při nich zemřelo. To je nejvíce za posledních sedm let. Těžce se jich zranilo 108.

"Přibývá cyklistů jako takových, přibývá nám cyklistů na elektrokolech, cyklistika je v podstatě fenomén," dodává karlovarský koordinátor BESIP Lukáš Hutta. Právě nehod na elektrokolech skokově přibývá. Letos jich už bylo více než za celou loňskou sezónu.

"Elektrokolo dosahuje daleko vyšších rychlostí a je těžší. Pokud s tím člověk není sžitý a má problémy s manipulací, ty úrazy ve vyšších rychlostech jsou samozřejmě daleko vážnější," doplnil Hutta.

[chooze:article;value:514194]

Jízda na elektrokolech je oproti běžným bicyklům méně namáhavá, zvláště pokud jde o jízdu do kopce. Častěji je proto používají sváteční cyklisté nebo senioři. Podle statistik každou druhou kolizi zaviní elektrocyklisté ve věku 54 až 73 let.

"Co se týká starších lidí, tak jejich pohyblivost je už daleko horší, jejich zdravotní dispozice jsou také horší a ty úrazy mívají daleko vážnější následky," dodává Hutta.

"Nejčastěji Záchranná služba Karlovarského kraje vyjíždí k drobným, lehkým úrazům, co se týče úrazů na kole. Samozřejmě jsou i úrazy závažnějšího charakteru. Nejčastější zranění, která máme, tak jsou samozřejmě poranění páteře a poranění hrudníku," říká mluvčí záchranky Radek Hes.

[chooze:article;value:514495]

"Jednoznačně apeluji na to, aby lidé používali cyklistické přilby na kolech. Samozřejmě i další ochranné pomůcky v podobě různých chráničů, rukavic a podobně jsou na místě," zdůraznil Hutta.

Na českých silnicích zemře ročně v průměru kolem 40 cyklistů. Nejvíc jich bylo v roce 2015, kdy se počet obětí vyšplhal na 68.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.