S fixacemi ještě počkejte, radí odborníci. Ceny energií budou dál klesat

Faktury za elektřinu nebo plyn by mohly být pro lidi snesitelnější. "Fixovat ceny se vyplatí v momentě, kdy jsou ceny stabilní. V této chvíli ještě stabilizace není tak zřetelná. Doporučoval bych fixovat maximálně na dva roky," radí energetický expert Vratislav Ludvík.

Současný pokles by to totiž nemusel být konečný. "Ceny půjdou ještě dolů. Asi ne tak razantně jako teď, nicméně uvědomme si, že je to stále trojnásobek toho, co jsme platili kdysi," upozorňuje Ludvík. "Důležité je podívat se, zda dodavatel energie nabízí průběžné snižování podle toho, jak se bude pohybovat cena na trhu," doplnil jej programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

[chooze:article;value:493639]

​I přes klesající ceny energií zatím vláda neuvažuje o tom, že by nějak měnila cenové stropy. "Vláda je už dávno měla nastavit níže a měla na to reagovat v momentě, kdy ty ceny klesaly. Ale tahle vláda vždycky dělá všechno až ve velkém zpoždění," kritizuje kabinet Petra Fialy (ODS) místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček.

"Byly nastaveny na nějakou míru, která samozřejmě reflektovala ty největší obavy, které tou dobou byly. Spíše podle mě ta situace teď ukazuje, že ta bezprostřední krize je za námi," vyjádřil se ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj by měla vláda dál ceny monitorovat a vyčkat na další vývoj.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.