S ministrem školství dochází trpělivost i vládním poslancům. Mluví o rezignaci

Na Mikuláše Beka (STAN) se valí problém za problémem. Nejdřív kolaps e-přihlášek, pak rozpočet regionálního školství, který nenaplnil slib, že se budou rušit jen neobsazené pozice. "Nikdy jsem nesliboval, že se ministerstvo při rozpisu trefí na ty skutečně neobsazené pozice," vymlouvá se ministr. 

Ostatní členové vlády se za něj ale staví. "Já jsem přesvědčený, že Mikuláš Bek to zvládne vyřešit," nechal se slyšet ministr dopravy z ODS Martin Kupka. Ne všichni členové vládních stran jsou ale takto loajální.

"Pokud máme systémově řešit nepedagogické pracovníky, tak jestli to máme dělat v půlce roku, tak si myslím, že to není úplně správné," prohlásil například Pavel Klíma z TOP 09. A někteří jsou ještě kritičtější.

[chooze:article;value:541258]

"Já jsem přesvědčen, že pan ministr by za to měl přijmout politickou odpovědnost. Například na Západě ministři rezignují za daleko drobnější věci," tvrdí lidovecký poslanec Šimon Heller.

Kritikou nešetří ani opozice. Podle jejích zástupců měl ministr už rezignovat. "Pan ministr buď nemá slibovat, co nemůže splnit, nebo, pakliže to slíbí, tak si to má pojistit u ministra financí nebo u premiéra. Podle mého názoru by měla odstoupit celá vláda," myslí si třeba staronový první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

[chooze:article;value:541172]

"Podle mého názoru bude ten problém s financováním školství v ČR širší a širší a pan Bek by měl rezignovat," tvrdí pak místopředseda SPD Radim Fiala.

Nepříjemným otázkám bude ministr čelit i tuto středu. Spolu s ředitelem Cermatu si ho kvůli e-přihláškám pozvali poslanci na školský výbor. "Budeme chtít slyšet jednak to, co se odehrálo v minulosti, jaké chyby se staly. Zároveň budeme chtít slyšet, co se chystá do budoucna. Já chci slyšet konkrétní měřitelné kroky," tvrdí Heller.

"Jsme na tu debatu připraveni. Myslím si, že bude nepochybně potřeba vysvětlovat fungování toho vývojového týmu," prohlásil na toto konto Bek, kterého už v pondělí čeká také setkání se zástupci školských asociací a odborů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.