S nižší DPH potraviny nezlevnily, stěžují si lidé. Některé dokonce zdražily

V peněžence už halíře dávno nejsou, ale na novoročních letácích se jimi někteří prodejci vyloženě chlubí. Tolik totiž lidé mají ušetřit. "Cenu DPH jsme promítli v plné výši. Cena rohlíků, která byla 2,90, tak teď je 2,82," sdělil mluvčí sítě obchodů Penny Market Tomáš Kubík. 

Jednoho z nakupujících, pana Nováka, ještě na silvestra stála jedna kaiserka 4,90 korun, jen dva dny poté už 4,77. "To je vyloženě to kosmetické. Komu to pomůže, když si půjdu pro housku a dám za ní o šest halířů míň? Že nám to takhle vůbec vláda podává a nestydí se," rozčiluje se nad změnou.  

[chooze:article;value:533769]

​Přestože většina základních potravin se přesunula z 15procentní sazby DPH na 12procentní, třeba v Hradci Králové si toho zákaznici nevšimli. Někteří obchodníci přitom tvrdí, že zlevňovali už na konci roku. "Sníženou DPH jsme promítli do ceny všech potravin, kterých se snížená sazba týká," uvedl mluvčí obchodů Albert Jiří Mareček. "Kaufland u více než šesti tisíců produktů z této skupiny nové ceny navíc zaokrouhlí dolů, a uleví tak peněženkám zákazníků," sdělila mluvčí obchodů Kaufland Renata Maierl. 

Pokud porovnáte ceny ve stejném obchodě s loňským srpnem, tak chleba stojí stále stejně. Máslo je v průměru dražší o čtyři koruny, stejně jako jablka. "Cena především záleží na tom, jak se zachovají dodavatelé. Pokud nezdražovali, tak budou potraviny levnější díky DPH," doplňuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. 

Podle odborníků nelze očekávat žádné výrazné zlevnění, protože historicky se snížení DPH nikdy nepromítlo, nebo jen velmi málo, do cen obchodníků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.