S polibkem pod rozkvetlou třešní to bude těžké. Letos to půjde jen na pár místech

K 1. květnu patří neodmyslitelně polibek pod rozkvetlou třešní. Žena, která ho dostane, má celý rok oplývat krásou, přitažlivostí i plodností. A mnoho párů v České republice stále tuto pěknou tradici dodržuje.

Zamilovaným však v letošním roce počasí příliš nepřeje. "Polibek pod rozkvetlou třešní bude pravděpodobně možný pouze ve vyšších polohách a na horách," nastínila Lenka Hájková z Oddělení biometeorologických aplikací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

[chooze:article;value:552558]

Vlivem teplého počasí se totiž začala příroda probouzet poměrně brzo, následně však přišly silné mrazy. "Teploty klesaly nízko. Ovocnáři se dokonce obávají, že poničily nejen květy, ale celé stromy. V následujících 14 dnech se uvidí, jaká bude úroda," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Už nyní je tak jasné, že v nížinách zamilovaní štěstí na rozkvetlé stromy mít nebudou. Pokud se budou chtít pod třešní políbit, budou muset vyrazit někam do vyšších poloh. I tam však podle odborníků stále ještě hrozí, že květy skosí mráz a nic po nich nezbyde.

Meteorologové dokonce před mrazy varují. "Také kvetoucích rostlin najdeme strašně málo, protože všechno spálil mráz. A páteční ráno tomu dá ještě korunu," myslí si Honsová.

Navzdory tomu bychom se ve středu měli dočkat krásného počasí. "Podmínky budou dobré, protože bude až 25 °C a polojasno," popsala Honsová. Lidé tak budou moci vyrazit do přírody a volný den si pořádně užít.

​Sady zasáhly mrazy. Podívejte se na rozhovor s ovocnářem (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.