S přezutím pneumatik nespěchejte, zima neřekla poslední slovo, radí odborník

Zvednout auto, sundat zimní disky, vyvážit letní pneumatiky a šup s nimi na auto. Pneuservisy mají už třetí týden v řadě napilno a přezouvají jedno auto za druhým.

"Ideální je přezout, když je nad 14 stupňů Celsia, kdy má letní pneumatika výrazně lepší jízdní vlastnosti," doporučil Martin Bouška, vedoucí pneuservisu v Roudnici nad Labem.

Jezdit na zimních ve 30stupňových vedrech není příliš bezpečné. Zároveň ale hrozí, že zima ještě neřekla poslední slovo. Podle meteorologů je už jisté, že se příští týden ochladí, sami jsou ale zvědaví, jak moc. "Během toho příštího týdne, někdy v té druhé polovině, se mohou objevit teploty jako mezi nulou a čtyřmi stupni. Místy až přízemní mrazíky," upřesnila meteoroložka Jana Ehertová.

[chooze:article;value:549550]

​​Do toho prý bude v nížinách pršet a na horách vydatně sněžit. Vyloučena není ani ledovka, především poránu. "Když můžu předpokládat zhoršené jízdní podmínky, například někde na horách, tak radím zanechat zimní pneumatiky a přezout později," poznamenal Martin Bouška z pneuservisu.

S tím souhlasí i mnozí řidiči. "Chystám se [přezout], ale možná nám ještě zmrzlí přinesou nějaké mrazy, takže pro jistotu mám ještě zimní," řekl dotazovaný muž. "Pokud bude ještě sněžit nebo bude zima, tak bych to netlačil tak, abych co nejdřív jezdil na letňácích, ale řídil bych se počasím," přitakal další.

Přezutí na letní pneumatiky letos nezdražilo, cena se pohybuje od 800 do 1 500 korun. Je potřeba kontrolovat hloubku dezénu pneumatiky. Ten nesmí být nižší než 1,5 milimetru, kvůli jízdě na mokru je ale lepší, pokud má dezén alespoň tři milimetry.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.