S přijímačkami jsou stále problémy. Jde o drobné závady, tvrdí Cermat

Přes elektronický systém DiPSy už uchazeči o studium na středních školách odeslali přes 30 tisíc přihlášek. Ředitelé škol si ale všímají problémů. "Systém umožňuje zadávat přihlášky duplicitně. Jakýkoliv uchazeč může zadat třeba 10, 20 přihlášek, a dokonce ani prioritizaci to nekontroluje," tvrdí ředitel Střední pedagogické školy Mladá Boleslav Štefan Klíma. A není jediný.

"Někteří rodiče si stěžovali na to, že musí zadat povinnou přílohu, která povinná není. Co tam vidím jako problém, je to, že se nám tam objevují duplicitně přihlášky, protože rodiče, když zadají přihlášku, tak někdy ji zadají podruhé, protože nedostali hned potvrzení ze systému," nechal se slyšet předseda Unie školských asociací ČR Jiří Zajíček.

Ředitelé kritizují i to, že nemohou se systémem dostatečně pracovat. "Cermat nás ujišťuje, že nám to brzy zprovozní, ale my zatím stále vidíme jen jméno a příjmení uchazeče, na co se hlásí a víc nemůžeme dělat. Takže i když víme, že zadal přihlášku špatně, tak nemůžeme reagovat," upozorňuje dále Klíma.

[chooze:article;value:540625]

Podle Cermatu ale nejde o závažné problémy. "Systém je plně funkční. Objevují se individuální případy, kdy je potřeba něco vyřešit. Tyto případy okamžitě řešíme. Výpadky žádné neevidujeme," tvrdí organizace.

A podobně to vidí i ministerstvo školství. "V souladu se správním řádem, jímž se přijímací řízení řídí, je nezbytné, aby systém umožnil opakované podání elektronické přihlášky. Podobně jako u papírové přihlášky musí totiž uchazeč až do vypršení termínu pro podávání přihlášek mít možnost již podanou přihlášku vzít zpět, podat novou, případně podanou doplnit," tvrdí jeho mluvčí Tereza Fojtová.

Žáci a jejich rodiče mají na podání přihlášek čas do 20. února. Kromě elektronické formy můžou přihlášku podat pomocí datové schránky, nebo papírově. "Čekáme, co to udělá ten poslední týden. Tam si myslím, že můžou vznikat problémy," obává se Klíma. Ministerstvo školství pak rodiče a žáky vyzývá, aby nenechávali odeslání přihlášky na poslední chvíli.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.