S Putinem jsme denně v kontaktu. Prezident Palestiny míří do Moskvy

Do Moskvy by v blízké době měla přijet palestinská delegace. Tamní vůdce autonomní oblasti Mahmúd Abbás by se měl na nejvyšší úrovni setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. "Už jen čekáme na oficiální potvrzení z Kremlu, kdy přesně se setkání odehraje," řekl velvyslanec Palestiny v Moskvě Abdel Hafiz Nogal v pondělí pro ruskou státní agenturu RBK

Velvyslanec ale zmínil, že podle něj v tuto chvíli není čas na to vyjednávat o státním uspořádání Palestiny a Izraele. Odmítl také říct, kolik Izraelců je nyní v zajetí teroristické organizace Hamás, protože to podle něj nikdo nemůže vědět.

V sobotu 7. října spustila skupina Hamás rozsáhlý útok na Izrael a při teroristických útocích dosud zabila stovky lidí. V reakci na to spustil Izrael totální blokádu dvoumilionového Pásma Gazy, které izraelská armáda odřízla od vody, elektřiny i zásobování a bombarduje ho. 

[chooze:article;value:525368]

​Palestinský velvyslanec, který návštěvu v Moskvě vyjednává, zmínil, že je Putin s vedením Palestiny v denním kontaktu. Naposledy se s palestinským vůdcem Abbásem sešel Vladimir Putin před rokem na okraj summitu v Kazachstánu. Hlavní město Moskvu naposledy navštívil Abbás v roce 2021. 

Ke konfliktu na Blízkém východě se Rusko dosud příliš nevyjadřuje. Stát, který sám od loňska vede invazi na Ukrajině, pouze v prohlášení odsoudil násilí na obou stranách. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov pak obvinil politiku USA z eskalace konfliktu, zatímco bývalý prezident Dmitrij Medveděv a známý hlasatel nejtvrdší linie Putinovy propagandy psal o tom, že útok Hamásu "se dal očekávat" a je důsledkem západní podpory Ukrajiny a dodávky zbraní napadené zemi. 

[chooze:article;value:525378]

​Analytici webu Politico však upozorňují, že konflikt na Blízkém východě může hrát Putinovi do karet, protože zrak celého světa se teď úplně odvrátil od jeho invaze na Ukrajině. "Byl to pro Putina nejlepší dárek k 71. narozeninám, které slavil v době palestinského útoku. Útok proti Izraeli totiž rozptýlí pozornost světa i kvůli tomu, že USA jsou vždy zcela pohlceny děním v Izraeli," řekl pro web nejmenovaný vysoce postavený diplomat Evropské unie. 

Mezinárodní pozorovatelé také připomínají, že do Moskvy se už dříve vypravilo i vedení Hamásu, a jeho členové dokonce jednali s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Přesto ale patrně za vyzbrojováním ani finanční podporou teroristů podle diplomatů Rusko nestojí, větší roli tu podle nich hraje spíš jejich spojenec Írán.  

Izrael hlásí stovky mrtvých teroristů, odříznutá Gaza je v plamenech (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.