S řidičákem skupiny B nově půjde řídit těžší vozy. Musí ale jezdit na elektřinu

Řidiči s oprávněním skupiny B by mohli nově řídit auto těžší než 3,5 tuny. Kvůli stále těžším bateriím ve vozech s alternativním pohonem to schválil Evropský parlament. Ve skupině B by tak mohla být i vozidla s váhou do 4,25 tuny. Ale jenom ta s elektrickým nebo hybridním pohonem. Výjimku dostaly i karavany a některé dodávky. 

Tomu, kdo se těšil, že si splní sen v podobě pořádného offroadu bez absolvování další autoškoly, nezbývá než sáhnout po podobném elektrickém modelu. Navíc to bez zkušeností nepůjde.

"Vozidlo, které váží v rozmezí 3 500 až 4 200 kilogramů, bude možno řídit na řidičák skupiny B za předpokladu, že mám tento řidičák déle než dva roky," uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

[chooze:article;value:530281]

V případě třeba obytných vozů a dodávek si budou muset řidiči povinně doplnit znalosti. Auto s pohonem na baterie může být totiž i mnohem těžší než verze se spalovacím motorem, a mění se tak i jízdní vlastnosti.

"Musí počítat pochopitelně s delší brzdnou dráhou, musí počítat s tím, že při průjezdu zatáčkou na to auto působí větší odstředivé síly, které mají tendenci to auto dostat do smyku a podobně," poznamenal dopravní expert Roman Budský.

Hybrid oproti benzíňáku váží téměř o 300 kilogramů více. Chystaných změn by se mohli chytnout výrobci automobilů.

[chooze:article;value:556476]

"Automobilka může dát větší baterie, může dát další bezpečnostní prvky do toho vozu, další výbavu, jako je například další řada sedadel," vysvětlil dopravní expert Igor Sirota.

"U bateriových aut, aby skutečně mohla využít své možnosti, to znamená, že ta nosnost se nám nezmenšovala, aby to nebylo jen auto pro dva," sdělil automobilový expert Robert Vacek.

Kvůli stále se zvyšující váze aut by se podle některých odborníků nabízelo rozšíření váhového limitu skupiny B i na auta se spalovacími motory. Například dnes už historické embéčko vážilo sotva 900 kilo. Současná hybridní Škoda Octavia má i přes dvě tuny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.