S válečným hrdinou Emilem Bočkem se přišli rozloučit vojáci i davy lidí

[chooze:gallery;value:31084]

​​Emil Boček, který se zúčastnil za druhé světové války bojů ve Francii a létal také jako stíhací pilot RAF, zemřel v sobotu 25. března ve 100 letech.

​V úterý ve 14:00 začalo v obřadní síni brněnského krematoria na Ústředním hřbitově poslední rozloučení. "Jeho rodné město Brno, kde prožil celý svůj život, si ho vážilo jako jednoho z nejvýznamnějších občanů a svou úctu mu vyjádřilo udělením Ceny města Brna a poté i čestného občanství," uvedlo město Brno na svých stránkách.

Desítky minut před začátkem se na místě shromáždili vojáci ve slavnostních uniformách i civilní hosté. Zaplnili celé prostranství před obřadní síní. Vstup do obřadní síně se otevřel krátce před druhou hodinou. Pozůstalí si nepřáli po dobu mezi druhou a třetí přítomnost kamery ve vnitřních prostorech. Přesně ve 14:00 přeletěly nad obřadní síní gripeny.

[chooze:article;value:496640]

​Boček kromě válečných let prožil celý život v Brně. Napřed bojoval ve Francii, po evakuaci do Velké Británie byl napřed leteckým mechanikem a pak se stal i stíhacím pilotem. Absolvoval 26 bojových letů. Po válce založil rodinu, pracoval v Mototechně.

[chooze:gallery;value:31073]

Zemřel Emil Boček, poslední z českých pilotů RAF z druhé světové války:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.