Moderní bydlení

S vysokými teplotami přibývá utonulých. Hlavně nepijte alkohol, radí lékaři

Desátého července vylovili svědkové na Stříbrném jezeře v Opavě 16letého mladíka, kterého už se nepodařilo zachránit. O 30 kilometrů dál v Hlučínské štěrkovně se v sobotu odpoledne utopila 49letá plavkyně. Na Žermanické přehradě v pátek propadl plovacím kruhem pětiletý kluk. Na místo letěl vrtulník záchranné služby.

"Zasahující lékař následně zjistil, že u dítěte přetrvává stav selhání činnosti srdce i dýchání. Za použití přístrojů a léků se lékařům podařilo po několika minutách zajistit činnost srdce," řekl mluvčí ZZS Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. Chlapec byl převezen do nemocnice v kritickém stavu. Ročně se v České republice průměrně utopí kolem 200 lidí.

[chooze:article;value:565670]

​Podle lékařů byste se neměli pouštět do větší hloubky posilnění alkoholem. Opilý plavec může ztrácet pud sebezáchovy. "Nejčastější příčina je v podstatě tepelný šok, to znamená, že dotyčný je přehřátý, skočí do studené vody a může dojít k srdeční arytmii nebo až k zástavě," popsal předseda praktických lékařů Zlínského kraje Lubomír Nečas.

Pokud tonoucího zachraňujete, je potřeba dbát také na svou bezpečnost, počkat až se uklidní a až pak začít se záchranou. "Zkusit převrátit hlavou nahoru a zaklonit hlavu, aby se mu uvolnily dýchací cesty. Ideálně ho chytit zezadu, chytit ho za krk a být za ním. A plavat co nejrychleji na břeh," poradil plavčík Jiří Smolinka. Nejdůležitější je tonoucího rychle vytáhnout zpod vodní hladiny. Každá vteřina bez kyslíku je podle záchranářů rozhodující.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.