Sadaři v Česku přišli o úrodu. Mráz zničil meruňky, pomrzly i broskve a třešně

Rozkvetlý meruňkový sad se pan Jansta snažil během mrazivých nocí zachránit rozprašováním vody. Neměl ale šanci. Teplota v minulém týdnu klesla až pod -7 °C. "Budeme rádi za pět až deset procent, když zůstane. Zhruba by měl strom mít 20 kil. A bude mít tak tři kila v průměru, když to dopadne dobře," posteskl si sadař Radek Jansta.

Sady předčasně probudilo extrémní teplo v polovině března. "V poslední březnové dekádě byly teploty výrazně nadprůměrné, kdy na jižní Moravě stoupaly až k 22 °C," sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Stromy rychle rozkvetly, ale pak spadly teploty pod bod mrazu. V Hustopečích na jihu Moravy byly dokonce dvě mrazivé vlny. Nejdříve před 14 dny a ta druhá minulý týden. "Když přišly ty druhé mrazy, tak už jsme rezignovali. Protože těch zhruba sedm stupňů pod nulou je moc. To nezvládne žádný květ," vysvětlil sadař Pavel Košulič.

Nízké teploty jsou strašákem i pro vinaře. Těm se ale škody tentokrát vyhnuly. "Kdyby ten proces probíhal normálně a ta réva by už pučela a byly by tam už lístky, tak by to zmrzlo," přiblížil vinař Jiří Maděřič.

[chooze:article;value:492471]

Mráz spálil kromě květů meruněk a broskví i velkou část třešní. "Tady se to pohybuje od 40 do 70 procent. Je to poškození, kdy je pestík už nenávratně pryč a nedojde k dalšímu vývoji," řekl sadař Jaroslav Mačkal.

U meruněk budou ale škody zdaleka největší. "To nejsou jarní přímrazky, ale jsou to zimní mrazy, které trvají od devíti hodin večer až do devíti do rána. Kdyby to byl jarní přímrazek, s tím bychom si ještě dokázali poradit," doplnil Jansta.

Mrazivé noci přitom ještě můžou přijít. Sadaři si tak nejspíš oddechnou až v polovině května. Teď přitom začínají kvést švestky a brzy to budou jabloně. Doufají, že se nebude opakovat rok 2017. To se škody po mrazech vyšplhaly až na půl miliardy korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.