Saharský písek dělá problémy i v solární energii. Efektivita klesla o polovinu

Pouštní písek v Evropě potrápil i ty, kteří nikdy žádné dýchací potíže neměli. Prachových částic bylo v ovzduší tolik, že na několika místech vyhlásili meteorologové smogovou situaci. "Pálí mě oči a mám úplně rozedřený krk," postěžovala si alergička Eva Pospíšilová.

Prachová bouře zároveň ukázala, jak zranitelná může být energetická soustava, pokud se spolehne jen na slunce. Drobné částečky sebraly výkon solárním elektrárnám. "Oproti předpokladu spadl výkon o téměř 50 %," uvedl analytik společnosti Amper Meteo Petr Skalák.

[chooze:article;value:548957]

Soláry dodávaly do sítě tak málo elektřiny, jako by se odpojil jeden jaderný blok. Pokles výkonu okamžitě zamával i s cenami na trhu. Provozovatelé elektráren teď rychle objednávají čističe. "Doporučujeme ty elektrárny v rámci preventivní údržby zbavit prachu," řekl vedoucí kontroly jaderných elektráren Photon Energy Jan Černý.

Panely zanesené prachem mají výrazně nižší výkon a nečistoty se podepisují i na jejich životnosti. Zbavit písku solární park o rozloze tři hektary zabere celý den. Meteorologové varují, že práce s čištěním panelů může být zbytečná. Prachová bouře se totiž Evropou prožene znovu. "Prach ze Sahary se k nám dostane pravděpodobně znovu začátkem příštího týdne," prozradila meteoroložka Dagmar Honsová.

Dodavatelé solární elektřiny teď upravují svoje předpovědní modely, aby příště lépe odhadovali, jak se prach podepíše na poklesu výkonu elektráren.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.