Salvador vytáhl do boje proti gangům. Jedno z největších měst obklíčilo 10 000 vojáků

BBC uvádí, že vojáci a policisté obsadili všechny silnice vedoucí do města a kontrolují doklady každého, kdo se pokusí město opustit. Ministr spravedlnosti uvedl, že zatím bylo zatčeno 12 osob.

Soyapango je jedním z největších měst Salvadoru a žije v něm více než 290 000 lidí. Město, které leží pouhých 13 km západně od hlavního města San Salvador, je již delší dobu nechvalně známé pro svou vysokou kriminalitu, za kterou stojí právě činnosti gangů.

[chooze:article;value:435980]

"Od této chvíle je obec Soyapango zcela obklíčena," napsal prezident Bukele na Twitteru. "Exktrakční týmy policie a armády mají za úkol postupně pozatýkat všechny členy gangů, kteří se tam stále nacházejí." Dodal, že obyčejní lidé se nemají čeho bát a uvedl, že zásah je součástí "operace proti zločincům, nikoli proti poctivým občanům".

https://twitter.com/BBCWorld/status/1599403676157837317?cxt=HHwWioC8nezKnLIsAAAA

Vláda zveřejnila snímky, které na kontrolních bodech kolem města zachycují ozbrojené vojáky v neprůstřelných vestách a s útočnými puškami před městem. Jedna z obyvatelek, Guadalupe Perezová, řekla agentuře AFP, že zátah byl pro ni vítaným překvapením.

"Prohledávají vás a chtějí po vás doklady, aby si ověřili, kde žijete, ale to je v pořádku - je to všechno pro naši bezpečnost," řekla třiapadesátiletá žena. Od konce března, kdy prezident Bukele vyhlásil výjimečný stav, bylo v 6,5milionové zemi zatčeno více než 58 000 lidí.

Skupiny na ochranu práv kritizovaly tvrdá opatření, která policii umožňují zadržet podezřelé osoby bez soudního příkazu, protože podle nich často vedla ke svévolnému zatýkání.

Prezidentovi spojenci však tvrdí, že takovéto zásahy jsou nezbytné zejména poté, co 26. března vyvrcholila vlna gangsterského běsnění, kdy během jediného dne bylo v zemi zavražděno 62 lidí. Nedávný průzkum Středoamerické univerzity (UCA) ukázal, že 75,9 % Salvadorců výjimečný stav schvaluje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.