Samosběry meruněk letos zřejmě nebudou. Jarní mrazy zdecimovaly úrodu

Ve Skrbni na Olomoucku mají v sadu tři a půl tisíce stromů, plody na nich ale budete hledat marně. "Letošní rok je pro nás katastrofální, protože na třech a půl hektarech meruněk, co pěstujeme, nám pomrzlo úplně všechno," svěřil se agronom ze Skrbni Marcel Špaček. 

S trochou nadsázky se dá říct, že lépe jsou na tom pěstitelé v Kunovicích. Na ovocném stromě se podařilo přežít jedné meruňce. "Procházeli jsme alej, takže vidíme že máme tak 99% úspěšnost, že vlastně všechno zmrzlo. Takže budeme mít na každém stromu tak jednu dvě meruňky," prozradil Jan Ksiazkiewicz z kunovické farmy. 

Ani do Litoměřic nejspíš na samosběr meruněk nepřijedete. Osmdesát procent úrody tam vzalo zasvé kvůli přízemním mrazíkům. "Spíš to přežily ty květy a následně plody, které jsou v těch vyšších patrech, protože ten mrazík byl u země," vysvětlil předseda ZD Klapý Otakar Šašek. 

[chooze:article;value:495178]

​Pěstitelé se mohou proti mrazíkům bránit například speciálními svícemi. To by ale muselo být ovoce ze zlata. Zemědělci letos zaznamenali při přízemních mrazících i minus sedm stupňů Celsia. Aby při této teplotě ovoce uchránili, musí koupit svíce za zhruba 220 tisíc na jeden hektar. Svíce pak hoří pouze 10 hodin.

Je tedy možné, že v supermarketech letos meruňky z domácí produkce vůbec nenajdeme. Štáb TV Nova nakoupil v úterý kilo meruněk ze Španělska za 100 korun, ceny ale půjdou dolů. Podle ekonomů si ale připlatíme za pálenky nebo marmelády vyrobené právě z tohoto ovoce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.