Samoživitelka i tři dny nejí, aby měla jídlo pro malého syna. Lidí v nouzi přibývá

Maso nebo ryba a příloha. Pro někoho běžná každodenní záležitost, pro jiného výjimečná odměna. Například jedna maminka žije v sociálním bytě, má čtyřletého syna a čeká druhé dítě. Teplý oběd a večeři si může dovolit jen výjimečně.

"Třeba tři dny nejím, jen aby měl malý. Na měsíc máme 8000 korun, kdy nájem sám o sobě je 8 900. Tak se snažím vařit většinou jídla na dva až tři dny. A když už je to fakt bídné i s pečivem, tak peču," popsala maminka.

[chooze:article;value:514678]

Aby měla alespoň na základní potraviny, využívá pomoci charitativní nadace. Ta se podobně stará o dalších 70 samoživitelů. "Dostáváme potravinovou pomoc pro 30 maminek a snažíme se to rozdělit tak, aby všech těch 70 maminek tu pomoc dostaly. Většina maminek je opravdu v takové situaci, kdy myslí na své děti a odepírají si to potřebné. Máme maminky, které mají čtyři, pět dětí. A opravdu se snaží vyžít s tím, co od nás dostanou," sdělil spoluzakladatel nadace Nádech Petr Gašica.

Například v Karlovarském kraji přibývá počet lidí, kteří potřebují potravinovou pomoc natolik, že tamní potravinová banka musí rozšířit své skladovací prostory.

"Když k nám přijíždějí organizace a vyzvedávají si u nás potraviny, tak říkají, že jim přibývají klienti a že od nás potřebují více potravin. Někdy jde o jednotlivce, ale někdy organizace, která pomáhá 30 lidem, najednou potřebuje potravinovou pomoc pro 60 lidí. Dá se říci, že každá druhá organizace, která k nám přijíždí, hlásí, že klientů v nouzi přibývá," uvedl ředitel potravinové banky v Karlovarském kraji Milan Hloušek.

Problém je ale také s dárci. Ti, kteří dříve pomáhali, svou pomoc omezují a musejí si také hlídat rozpočet. Potravinové banky proto vyzývají nejen veřejnost, ale i firmy, aby, pokud mohou, pomohly.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.