Šance na dohodu Izraele s Hamásem jsou mizivé. Nové podmínky ji takřka pohřbily

Stanice Channel 12 s odvoláním na nejmenované zdroje z izraelského bezpečnostního aparátu uvádí, že mezi izraelskými vyjednavači vládne obrovská frustrace, neboť donedávna věřili, že je možné dosáhnout alespoň dohody mezi Izraelem a zprostředkovateli, která by pak byla předána Hamásu. Tisková konference premiéra Netanjahua, na které minulé pondělí opakovaně trval na zachování kontroly nad Filadelfským koridorem podél hranice mezi Gazou a Egyptem, však šance na takovou dohodu pohřbila. Také vůdce Hamásu Jahjá Sinvár navíc přitvrdil své postoje.

Vyhlídky na pokrok v jednání se dále snížily, když izraelský ministr financí Becalel Smotrič v sobotu večer prohlásil, že Filadelfský koridor není jeho jedinou "červenou linií" a že je také proti stažení IDF z koridoru Netzarim a propuštění dalších palestinských vězňů, kteří si odpykávají tresty za vraždy. Postoj, jejž Smotrič coby šéf krajně pravicové strany Náboženský sionismus, která je klíčovým prvkem Netanjahuovy koalice, vytyčil, doslova vymazal květnový návrh Izraele.

[chooze:article;value:572435]

Deník Times of Israel s odkazem na informace Channel 12 uvedl, že jeden z vysokých izraelských vyjednavačů sdělil rodinám rukojmích, že ani "první fáze" dohody, tedy šestitýdenní příměří, při kterém mělo být propuštěno asi 30 živých žen, dětí, starých a nemocných rukojmích, se v tuto chvíli pravděpodobně neuskuteční.

Podle zdrojů z obranných složek, které současnou situaci označily za osudovou, by absence dohody navíc mohla znamenat eskalaci bojů s Hizballáhem, který by podle některých odhadů mohl souhlasit s ukončením útoků, pokud by bylo dosaženo dohody mezi Izraelem a Hamásem. Kromě toho Channel 12 poznamenal, že rodiny rukojmích s dvojím izraelsko-americkým občanstvím se rovněž nechaly slyšet, že Bidenova administrativa je méně optimistická než před týdnem, kdy jim bylo řečeno, že na novém návrhu usilovně a rychle pracuje.

Američtí zprostředkovatelé totiž nechtějí předložit nový návrh, dokud neuvidí známky možného pokroku. Prozatím naléhají na Katar a Egypt, aby zjistili, jaké jsou limity Hamásu. Zpravodajský web Axios mezitím s odvoláním na představitele Bílého domu uvedl, že americký prezident Joe Biden chce předložit nový návrh, ale jeho nejvyšší spolupracovníci se domnívají, že by to nikam nevedlo. Důvodem je Netanjahuovo naléhání, aby Izrael kontroloval filadelfský koridor a navýšení počtu palestinských vězňů, které Sinvar požaduje výměnou za rukojmí. Má jít o propuštění stovky doživotně odsouzených vrahů nad původní požadavek.

Předpokládá se, že v Gaze zůstává 97 rukojmích unesených během říjnového útoku Hamásu, včetně těl nejméně 33 mrtvých, jejichž smrt potvrdila izraelská armáda. Během týdenního příměří koncem loňského listopadu Hamás propustil 105 civilistů a ještě předtím čtyři rukojmí. Osm rukojmích bylo vojáky zachráněno živých a nalezena byla také těla 37 rukojmích, včetně tří, které armáda omylem zabila, když se pokoušeli uprchnout svým věznitelům.

Poslední příležitost k příměří s Hamásem, říká Blinken o jednání v Izraeli (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.