Šance Nerudové vzrůstají. V novém průzkumu poráží Babiše i Pavla

Na prvním místě modelu prezidentských voleb se umístila bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. V novém listopadovém průzkumu agentury Median získala 28 procent hlasů. Až doposud se ve většině průzkumů popularity držela na třetím místě.

Nerudová přeskočila dva dosavadní favority druhého kola, tedy bývalého premiéra Andreje Babiše a generála ve výslužbě Petra Pavla. Velkou podporu má Nerudová především mezi mladšími voliči v kategorii 25 až 34 let, kde ji podporuje dokonce 51 procent dotázaných. Populární je i mezi absolventy vysokých škol, z nichž by ji volilo 37 procent.

Nerudová v reakci na výsledky průzkumu poděkovala svým podporovatelům. "Na vrcholu vždy nejvíce fouká. Věřím však, že útoky, které teď budou sílit, nás nezviklají. S oporou, kterou ve vás mám, jsem připravená ustát každý z nich," napsala prezidentská kandidátka na twitteru.

[chooze:article;value:477571]

Andrej Babiš, který je na druhém místě s 26,5 procenta, sbírá hlasy zejména u starších občanů. Z věkové kategorie 65 a více let by jej volilo 42 procent voličů. Výraznou voličskou základnu má i mezi absolventy středních škol bez maturity, z nichž by jej volilo 38 procent dotázaných.

Petr Pavel, který se v předcházejících průzkumech držel na prvním místě, se propadl až na třetí pozici se ziskem 23,5 procenta hlasů. I on má velkou podporu mezi staršími občany, kteří tvoří čtvrtinu jeho voličů. Median ale také upozorňuje, že na rozdíl od jeho soupeřů je jeho podpora rozložená rovnoměrně – napříč všemi věkovými kategoriemi.

Pozoruhodný je výrazný nárůst preferencí Nerudové. Oproti minulému průzkumu si polepšila o 13 procentních bodů. Naproti tomu Babišovi se preference zvedly pouze o 4,5 procentního bodu, a Pavlovi dokonce pouze o jeden bod. Podle Medianu to znamená, že tři favorité voleb přetahují voliče dalším prezidentským kandidátům, jejichž podpora naopak poklesla.

Na čtvrtém místě průzkumu se umístil senátor Pavel Fischer s 5,5 procenta hlasů. Za ním jsou senátor Marek Hilšer a odborář Josef Středula se shodným ziskem 3,5 procenta. Kandidátovi SPD Jaroslavu Baštovi připisuje průzkum pouze 2,5 procenta hlasů.

[chooze:article;value:478183]

Průzkum se zabýval také výsledky možného druhého kola. V něm byli kandidáti stavěni proti Andreji Babišovi. Ten totiž v dlouhodobém horizontu vypadá jako nejpravděpodobnější kandidát, který se dostane do druhého kola. Pokud by se do něj však dostal, průzkum mu příliš velké šance nedává.

Pokud by Babiš stál ve druhém kole proti Nerudové, podle výsledků průzkumu by prohrál se 40 procenty hlasů proti zisku 60 procent soupeřky. Podobného výsledku by dosáhl i proti Petru Pavlovi, kde by získal jen o jeden procentní bod víc.

Lépe by na tom nebyl ani u kandidátů s nižšími preferencemi, kterými jsou Marek Hilšer a Pavel Fischer. S nimi by ale prohrál těsněji. Babiš by v obou případech získal 48 procent. Ve druhém kole by vyhrál jedině s odborářem Josefem Středulou, kterého by porazil se ziskem 55 procent hlasů. V takovém případě by ovšem 19 procent voličů k volbám nešlo vůbec. Průzkumu, který proběhl od 9. listopadu do 7. prosince, se zúčastnilo 1 010 respondentů.

Na model volebních preferencí agentury Median se můžete podívat zde:

Na to, kdo by vyhrál ve druhém kole, se můžete podívat zde:

Proč se Nerudová dostala na první místo v průzkumu? Podívejte se na rozhovor s politologem Janem Herzmannem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.