Sanitky mohou v oblíbených destinacích přijet později, varují pojišťovny

Desítky minut marného čekání. Kolaps a následná smrt české turistky na řeckém ostrově Thassos vyvolala debaty o zdravotní péči v prázdninových destinacích.

V Česku musejí záchranáři ze zákona přijet na pomoc do 20 minut od zavolání. Zpravidla to ale stíhají rychleji. Limity na dojezd v řadě oblíbených destinací neplatí. Včetně Slovenska, Rakouska, Řecka či Chorvatska. 

"Neexistuje časové omezení k pacientovi, ale ať už jste kdekoliv, záchranka přijede," poznamenal ředitel Chorvatského turistického sdružení ČR Miodrag Mlačić.

[chooze:article;value:511238]

Chorvati kvůli zlepšení péče posilují na léto záchranářské týmy, letos nakoupili i moderní lodě. Jedna vyjde na 50 milionů korun. "Zásadním způsobem zpřístupňuje tu péči na vzdálenější ostrovy a hůře přístupné oblasti," vysvětlil Tomáš Carba z www.najadranu.cz.

Italové tvrdí, že na 95 procentech svého území dokážou k závažným případům dojet do osmi minut. I oni často využívají lodě. 

Řada lidí dopředu neřeší, jak to v místě dovolené s první pomocí vypadá. A pak může být nemile překvapena, i když jde třeba o Evropskou unii.

"Samozřejmě člověk, když jede do nějaké lokality, měl by také sám uvažovat o tom, jaké zázemí tam může očekávat," upozornil místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

[chooze:article;value:511069]

Ošetření v zahraničí potřebují každé léto desítky tisíc Čechů. Většinou jde naštěstí o lehké případy. "Je však důležité schovat si veškeré zprávy a veškeré doklady, například účty za léky," uvedla mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová.

Může se ale stát, že zahraniční lékař své služby schválně nadhodnotí a pojišťovna pak odmítne částku plně proplatit. Tomu předchází cestovní pojistka s asistenční službou.

"Ta zná to místní zázemí, ta ví do jakého zařízení ho poslat, pak koordinuje celý ten proces," řekl mluvčí ERV Evropské pojišťovny Vladimír Divoký.

Češi v zahraničí nejčastěji řeší zažívání, problémy dýchacích cest či spáleniny od slunce. Každoročně se bohužel z dovolené zhruba stovka turistů už nevrátí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.