Saúdská Arábie otevřela po 70 letech první obchod s alkoholem

Další uvolnění přísných pravidel poté, co v ultrakonzervativním království povolili ženám řídit auta a otevřeli první kina, však nebude pro každého. Do obchodu s alkoholem mohou chodit jen diplomaté nemuslimských zemí, uvedla BBC.

Prodejna začala fungovat v pondělí v diplomatické čtvrti. Vypadá jako luxusní obchod v bezcelní zóně na velkém mezinárodním letišti. Vybrat si lze z lahví tvrdého alkoholu, vína, ale jen dvou druhů piva, popsal agentuře AP nejmenovaný diplomat.

Zákazník musí být starší 21 let, vhodně oblečen, a kromě diplomatického pasu musí mít registraci k nákupu schválenou saúdskou vládou. Není dovoleno, aby si pro lahve poslal třetí osobu, například řidiče.

[chooze:article;value:532902]

​Navíc každý zákazník má měsíční limit, který však není nijak drastický. Činí 240 bodů, přičemž litr tvrdého alkoholu se počítá za šest bodů, litr vína za polovinu a litr piva za jeden bod.

Dosud si diplomaté nechávali alkohol posílat v zapečetěné diplomatické poště. Saúdové si od uvolnění slibují, že zabrání “nekontrolovanému“ dovozu a “výměnnému obchodu“.

Až takové uvolnění, aby alkohol mohli cizinci konzumovat v hotelech, barech a klubech, jako je tomu v Kataru či Spojených arabských emirátech, však Saúdové dle dostupných informací neplánují. A pro turisty stále platí přísné tresty vězení, bičování či deportace za pití či jen přechovávání alkoholu pořízeného na černém trhu.

Saúdská Arábie byla k pití alkoholu kdysi poměrně tolerantní. Změnilo se to v roce 1951, kdy saúdský princ v opilosti zastřelil brokovnicí britského vicekonzula za to, že mu na večírku nechtěl nalít další drink. Prince odsoudili za vraždu a jeho otec král Abd al-Azíz, zakladatel monarchie, zavedl o rok později tvrdou prohibici.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.