Sazenice zdražují. Zelenina ale stejně bude levnější než v obchodech

Přípravy na novou sezonu vrcholí. Františka Bestová teď tráví ve skleníku na okraji Ostravy každý den. Aby měla co na jaře prodávat, musí třeba salát nebo celer sázet už teď. 

"Po jedné rostlince samostatně se musí přepikýrovat do sadbovačů, rostlinka daleko rychleji zakoření," poznamenala majitelka porubského zahradnictví Františka Bestová. 

Skleníky se rychle zaplňují i v zahradnictví Marka Čecha. "Postupně během následujících 14 dnů budeme přesazovat papriky, rajčata," uvedl majitel Markova zahradnictví.

[chooze:article;value:489276]

Oproti loňsku si lidé v zahradnictví připlatí přibližně o 10 až 20 procent. Důvodem jsou nejenom vyšší ceny za energie, zdražily i substráty nebo semena. "Věřím, že zákazníci opět letos přijdou, i když třeba něco bude o nějakou korunu dražší," poznamenala Bestová. "Předpokládám, že lidé nebudou tolik kupovat květiny, ale bude větší zájem o sadbu zeleniny, aby lidé mohli ušetřit," řekl Čech.

Například jedna sazenice papriky vyjde přibližně na 25 korun. Jana Kryštofová z ní dokáže vypěstovat dva až tři kilogramy paprik. I s hnojivem a vodou vyjde kilo na 40 korun. "Nestojí to stovku a více jako v obchodě," prozradila zahrádkářka Jana Kryštofová.

[chooze:article;value:490578]

Podobně je to se salátem. V supermarketu stojí téměř 50 korun. Sazenice vyjde na zhruba čtyři koruny. Stačí jen zalévat vodou. "Nestojí mě to nic, práci, nic víc," sdělila Kryštofová. 

Jaká bude letošní sezóna, rozhodnou následující měsíce. Nápor v zahradnictvích se očekává hlavně v dubnu a květnu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.