Sbírali jste podpisy slavných lidí? Můžete za ně dostat pořádný balík

Před všemi pobočkami České národní banky se od úterka tvořily fronty jak na banány. Lidé mrzli, zahřívali se dekami, čajem a pro některé se stala ulice dočasným bydlištěm.

A lidé zřejmě věděli, proč tohle všechno chtěli absolvovat. Na ostatní se už nedostane. Že se 200 tisíc kusů speciální edice tisícovek téměř vyprodá za 48 hodin nikdo nečekal. "Dnes budou veškeré zásoby vyčerpány, tudíž zítra žádné směny probíhat nebudou," řekl ve čtvrtek ředitel peněžní sekce ČNB Tomáš Trtek.

[chooze:article;value:489196]

Odborníci si tak velký zájem veřejnosti vysvětlují jediným, že jsme národem sběratelů a kuriozit. S trochou nadsázky se dá tvrdit, že pokud si pan Sedláček potřebuje odskočit, má na výběr přes 2 000 záchodů a mís, jeho sbírka je největší na světě. "Za nejvzácnější předměty považujeme nočník pro Napoleona Bonaparta," uvedl majitel sbírky Jan Sedláček.

Jiné kousky jsou modernějšího rázu. Třeba toalety, co hrají hudbu. A pokud máte i vy záchod o kterém si myslíte, že by mohl být vzácný, třeba nějaký po babičce na půdě, podle odborníků má prý hodnotu i několik tisíc korun.

Těch má pan Čech téměř 3 000. Za vzácné se dají považovat především ty historické. Zámek, který držel v rukou, je přes 500 let starý a koupili byste si za něj klidně nové kolo.

Za podpis od Vlasty Buriana byste dostali 7 000 korun, za ten od Tomáše Garrigua Masaryka 9 000 korun a za Voskovce s Werichem 5 000. Pokud se vám podepsala nějaká známá osobnost, možná máte vystaráno. Třeba pan Pros, ten má 3 000 autogramů. A některé jsou opravdu vzácné. Tak neváhejte a podívejte se do svých památníčků, nebo na půdu. Možná také najdete nějaký poklad.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.