Schillerová: Je normální, že rostou mzdy. Nevím, z čeho mám mít radost

Průběžný schodek státního rozpočtu za květen je 210 miliard korun. Do konce roku přitom vláda nechce překročit hranici 252 miliard. "To číslo mi radost nedělá. Jako celoživotní bojovník proti deficitům státního rozpočtu s ním nemohu být spokojen," okomentoval ho místopředseda Sněmovny Jan Skopeček z vládní ODS. 

Upozornil ale, že tento výsledek je o 60 miliard lepší než v loňském roce. "To, jakým způsobem se v České republice platí daně, způsobuje to, že letní měsíce rozpočet výrazně vylepší," dodal také.

Ani stínová ministryně hnutí ANO Alena Schillerová to za dobrý výsledek nepovažuje. "Je to třetí nejhorší výsledek po letech 2023 a 2021," tvrdí. Ještě víc jí prý ale vadí omezení investic do infrastruktury.

[chooze:article;value:558951]

Kritizovala také nedostatečný výběr daní. "Když se podíváte na loňský plán, tak ministr financí Stanjura (ODS) vybral na DPH o 24 miliard méně. Stejně tak nebylo na spotřební dani vybráno asi 9,1 miliardy. Na windfall tax se mělo vybrat 33 miliard, ale vybralo se asi 700 nebo 800 milionů," nechala se slyšet.

Podívejte se na celou debatu mezi Alenou Schillerovou a Janem Skopečkem:

Podle Skopečka je ale důležitější, že se česká ekonomika zvedá a spolu s tím rostou i příjmy státního rozpočtu. "Inflace odeznívá, letos bude pod třemi procenty, zvyšuje se spotřeba domácností," argumentoval. "Zvyšují se reálné mzdy, zvyšují se tržby v obchodech, zvyšuje se daňové inkaso," dodal s tím, že by i Alena Schillerová měla mít z tohoto vývoje radost.

Ta si to ale nemyslí. "Z čeho mám mít radost? Ano, o 4,8 procenta rostly reálné mzdy, 16 měsíců po sobě ale neustále klesaly. Nejvíc ze všech zemí Evropské unie," zdůraznila.

"V historii naší země klesaly reálné mzdy pouze třikrát. Za vlády Petra Nečase, dva měsíce za covidu – za naší vlády – a za vlády Petra Fialy," prohlásila. "Je úplně normální, že rostou reálné mzdy," doplnila.

Řeč přišla také na penzijní reformu nebo volby do Evropského parlamentu. Celou debatu najdete ve videu v záhlaví článku.

Na celý díl pořadu se podívejte zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.