Schillerovou rozzuřila reakce vlády na terorismus v Praze. Na co čekáme? ptá se

Autobusy v Praze se pokusil zapálit Jihoameričan minulý týden. Jihoameričana v sobotu 8. června následně zadržela policie a následně jej obvinila z teroristického útoku.

"Nyní je velmi intenzivně prověřována varianta, že do tohoto útoku byly zapojeny ruské tajné služby," uvedl Fiala. "Aktivovány jsou zpravodajské služby," sdělil. Ty jsou v kontaktu i s zahraničními službami.

"Rizika a hrozby, kterým v posledních letech čelíme, pro nás nemohou být překvapením," upozornil ministr zahraničí Lipavský. "Základním zdrojem nebezpečí je Rusko a jeho agresivní imperialismus," dodal. Podobné útoky se podle něj odehrávají i v dalších zemích.

[chooze:article;value:559766]

"Musíme vyslat jasný signál, že takové jednání vůči Česku a Evropě nebudeme tolerovat," sdělil Lipavský. "Předvolání slouží k tomu, abychom Ruské federaci dali jasnou informaci a nějaké sdělení, Rusko má toto sdělení od Česka opakovaně na celé řadě platforem," vysvětlil, proč nepředvolal ruského velvyslance.

Důvodem je i to, že kauza se ještě vyšetřuje. Připomněl, že Česko iniciovalo zákaz pohybu ruských diplomatů po Schengenu či zmrazilo ruské majetky.

"Policie a další složky se situaci věnují a budou se jí věnovat i nadále. Aktuální nebezpečí nám nehrozí," zdůraznil. Ostražitost je ale podle něj důležitá. "Vláda se bezpečnosti věnuje průběžně," poznamenal. 

"Viděli jsme premiéra Tuska, který vyslovil podezření na zapojení ruských tajných služeb při požáru v Polsku při žhářském útoku, který se odehrál tam. Od té chvíle jsme instruovali hasičský sbor, aby informovali o podezřelých požárech nejen Policii České republiky, ale i Bezpečnostní informační službu," prohlásil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

[chooze:article;value:559456]

Případ řešil Rakušan i s dalšími evropskými ministry vnitra. "Rusko změnilo modus operandi," varoval. "Hybridní válka, která se vede, začíná mít jiný rozměr, velmi otevřeně o tom mluví státy, které mají hranici s Ruskem," dodal.

"Tento člověk podle dosavadních informací nebyl součástí žádné organizované skupiny působící na našem území," podotkl. Ruské útoky ale zůstávají nebezpečím.

Schillerová: Na co čekáme?

"Musím upřímně říct, že jsem velmi překvapená," reagovala předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Případ je podle ní velmi závažný. Připomněla Vrbětice. "Okamžitě jsme zasáhli, 18 pracovníků ambasády bylo vyhoštěno a počet skončil na čísle 80," upozornila.

"Najednou se stane takováto věc, skandální vyřčení velmi závažného podezření a my čekáme na co?" ptala se. "Toto považujeme za skandál a vy jste strčili hlavu do písku," dodala.

[chooze:article;value:559460]

Podle Fialy by opozice s vládou měla táhnout za jeden provaz. Situace oproti Vrběticím je podle něj nyní odlišná. "Připomněl bych, že to byla moje vláda, která po ruském útoku na Ukrajinu razantně snížila jakékoli diplomatické vztahy s Ruskem," odpověděl.

Vztahy s Moskvou jsou podle jeho slov na minimální úrovni. "Naše reakce je přiměřená, je jasná," sdělil premiér.

Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.