Schindlerův seznam je na prodej za miliony. Zachránil životy stovek Židů

Prodej unikátní historické relikvie zprostředkovává společnost Moments in Time. Schindlerův seznam získal sběratel, který ho teď chce prodat, od rodiny Itzhaka Sterna, Schindlerovy pravé ruky a jeho účetního.

Za poslední roky se ho pokoušel zbavit opakovaně, cena 2,5 milionu dolarů, tedy 55 milionů korun, ale případné kupce vždy odradila. Teď jsou vzácné dokumenty k mání za 1,8 milionu dolarů. To je v přepočtu něco málo přes 40 milionů korun.

[chooze:article;value:529281]

"Tato část seznamu (celkem jich bylo sedm), datovaná 18. dubna 1945, je předposlední, má 14 stran a obsahuje 801 jmen," stojí na webu obchodu se sběratelskými cennostmi.

Dochovaly se pouze čtyři části Schindlerova seznamu, tento je jedním z nich, píše portál TMZ. Další je v Muzeu holokaustu v americkém hlavním městě Washingtonu, další dva ve středisku pro připomínku holokaustu Jad vašem v izraelském Jeruzalémě.

[chooze:article;value:383610]

Oskar Schindler byl český podnikatel německého původu. Za druhé světové války zachránil přes 1 200 Židů před smrtí v koncentračních táborech tak, že je zaměstnával ve svých továrnách. 

Na motivy příběhu rodáka ze Svitav natočil americký režisér Steven Spielberg film Schindlerův seznam. Snímek z roku 1993, kde zazářili Liam Neeson a Ben Kingsley, získal sedm Oscarů.

Unikátní aukce. V dražbě se prodaly věci Václava Havla (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.