Scholz: Je načase začít jednat o míru na Ukrajině. Musí u toho být Rusko

"Věřím, že nyní je okamžik, kdy musíme diskutovat o tom, jak se z této válečné situace dostaneme co nejrychleji," uvedl Scholz v rozhovoru po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

S tím, aby se jednání účastnilo i Rusko, souhlasí prý i ukrajinský prezident. "Určitě bude další mírová konference a prezident Zelenskyj a já souhlasíme s tím, že musí být jednání přítomné i Rusko," řekl německý kancléř.

Vládní koalice spolkového kancléře čelí nespokojenosti voličů kvůli postoji vlády k migraci a podpoře Ukrajiny. Najevo to dali lidé ve volbách v Sasku a Durynsku na začátku září, kde úspěch zaznamenaly strany, které jsou proti dodávkám zbraní na Ukrajinu.

[chooze:article;value:573179]

Ukrajina by tak mohla ztratit podporu od klíčového partnera ve chvíli, kdy ruské síly na východní frontě dobývají jednu vesnici za druhou. V neděli ruské ministerstvo obrany oznámilo, že okupační vojska převzala kontrolu i nad městem Novohrodivka, které je asi 45 kilometrů vzdálené od strategického Pokrovsku.

Podle ukrajinského velitele se ale postup podařilo zastavit. A to i díky ukrajinskému výpadu na ruské území.

[chooze:article;value:573169]

"Děláme vše, co můžeme, abychom Pokrovsk neztratili. Posilujeme tam obranu. Za posledních šest dní tam k městu nepřítel nepostoupil ani o metr. Naše strategie tedy funguje. Nepřítel tam sice soustředil nejvycvičenější jednotky, ale připravili jsme ho o schopnost manévrovat a možnost přemístit své posily z jiných oblastí," řekl Oleksandr Syrskyj, vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny.

Rusové denně pokračují v ostřelování ukrajinských měst raketami i drony. Jeden z nich se v neděli pravděpodobně vychýlil z dráhy a dopadl na východě Lotyšska, člena Severoatlantické aliance.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.