Schváleno. Rodičovský příspěvek se zřejmě zvýší na 350 tisíc korun

Sněmovna v pátek schválila vládní návrh, který počítá se zvýšením rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun pro jedno dítě. Rodiče tak zřejmě budou moci čerpat po dobu tří let částku 350 tisíc korun. V případě vícerčat se příspěvek zvýší o 75 tisíc na 525 tisíc. Opozice prosazovala vyšší částky, pozměňovací návrhy však neprošly. Změny se týkají dětí narozených od 1. ledna 2024.

​ "S přihlédnutím k růstu indexu spotřebitelských cen od ledna 2020 (do března 2023) se navrhuje navýšit rodičovský příspěvek o ½ inflace (16,5 %), tzn. navrhuje se navýšit celkovou částku z 300 000 korun na 350 000 korun, v případě dvou a více dětí narozených současně pak na 1,5násobek celkové částky 300 000 korun, tj. 525 000 korun," uvádí se ve vládním návrhu. 

[chooze:article;value:526917]

​Vládní návrh podpořila také opozice, přestože jí předkládané pozměňovací návrhy neprošly. Neprošel ani pozměňovací návrh skupiny koaličních poslanců KDU-ČSL a STAN, kteří usilovali o to, aby se v případě narození dvojčat a vícerčat zvedl rodičovský příspěvek o 100 procent.

K neschválení pozměňovacích návrhů opozice se někteří opoziční poslanci vyjádřili hned po odhlasování předlohy. "Vládní návrh na zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc jsme podpořili, i když koalice odmítla všechny naše pozměňovací návrhy. Pochyby ale vyvolává rozdělení dětí na dvě kategorie. Zvýšený příspěvek dostanou jen děti narozené v příštím roce. Zvážíme podnět k Ústavnímu soudu," uvedla na sociální sítí X poslankyně Monika Oborná (ANO). Předlohu nyní posoudí Senát.

[chooze:poll;value:4fa2b250143aadd861eaa69a629763976bedf922]

Pevný termín voleb

Poslanci se v pátek nejprve věnovali ústavní volební novele, která stanovuje konání komunálních, krajských a senátních voleb na pevný termín. "Volby do zastupitelstev se konají v prvním celém týdnu měsíce října roku, v němž volební období uplyne," píše se v návrhu. K přijetí byly potřeba 3/5 všech přítomných poslanců. Ze 150 poslanců bylo pro 149, jeden se zdržel hlasování. Definitivní přijetí novely musí ještě odsouhlasit Senát.

[chooze:article;value:526847]

​Stanovení pevného termínu těchto voleb má zabránit tomu, aby se volby podle současných pravidel přibližovaly směrem k létu. Podle ústavní novely také půjde hranice 81 senátních volebních obvodů měnit zákonem pouze jednou za 12 let. Občané z obcí, které se kvůli změně počtu obyvatel přesouvají v obvodech, by tak nevolili senátory častěji než jednou za šest let ani naopak méně často.

Rejstřík trestů

Poslanci se v pátek také dostali k projednávání vládní novely, podle které se rejstřík trestů začlení pod ministerstvo spravedlnosti. Sněmovna novelu schválila. Rejstřík trestů už tak zřejmě nebude samostatnou organizační složkou státu. 

Ministerstvo spravedlnosti zařazením rejstříku pod svou správu chce zefektivnit řízení evidence a ušetřit na provozních výdajích. Pravidla pro vedení evidence trestů a přestupků se nezmění. Předlohu nyní projedná Senát. 

[chooze:article;value:526999]

Neshody ve Sněmovně

Do 10. hodiny se Sněmovna k projednávání bodů nedostala, postupně si brali slovo poslanci s přednostním právem na vystoupení. Výměna názorů proběhla mezi předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Šéf ANO obvinil ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) z neschopnosti zajistit některé léky, Pekarová Adamová se Válka zastala a zmínila oběti covidové epidemie, která začala za vlády Babišova kabinetu. Pekarová Adamová také na plénu řekla, že opozice na začátku schůze "vylévá kyblík žluči".

[chooze:article;value:526064]

Poslanci se k projednávání bodů programu dostali zhruba po hodině. ​"Je tady dohoda na ústavě. My tu dohodu budeme samozřejmě ctít. Je tu důležitý zákon, který navyšuje rodičovský příspěvek. A i když neprojdou naše pozměňovací návrhy, tak my jsme rádi alespoň za toto zvýšení," řekla na plénu předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a uvedla, že by bylo "smutné", kdyby se Sněmovna k projednávání příspěvku ani nedostala. Návrh byl následně zařazen jako druhý bod programu.

Děti budou moci podat tři přihlášky na střední školu. Poslanci schválili změny (26. 10. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.