Schvalování změn v důchodech krachlo. Sněmovna projednávání odložila

Ještě než začalo středeční dopolední sněmovní jednání o důchodech, tak se o slovo přihlásilo několik poslanců. a začátku vystoupil poslanec Andrej Babiš (ANO) a u půltíku měl proslov s délkou asi hodinu a půl. Po něm si vzala slovo jeho stranická kolegyně Alena Schillerová a následovali Klára Dostálová a Karel Havlíček rovněž z ANO. Se svým proslovem vystoupil také předseda SPD Tomio Okamura.

Důchody se začaly probírat až krátce před tři čtvrtě na jednu hodinu odpoledne. Jako první před poslance předstoupil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka tento týden vyjmenoval čtyři klíčové úpravy týkající se valorizací penzí a předčasných důchodů. "Zkracuje se doba pro předčasný důchod z pěti let na tři roky, upravuje se koeficient krácení, zvyšuje se podmínka pro počet pojistných let na 40. Připomínám jenom to, a je to důležité, že starobní důchodci odchází do řádných důchodů a mají odpracováno průměrně 44,5 roku pojistné doby. Pro naprosto drtivou většinu důchodců a lidí, kteří zvažují i třeba předčasný důchod, není tato podmínka vylučující. Valorizovat se bude pouze základní část důchodu," vyjmenoval Jurečka.

Od začátku příštího roku by tak všichni důchodci měli dostat přidáno úplně stejně, tedy asi čtyři sta korun, průměrný důchod by se tak měl vyšplhat na 20 700 Kč. Přesná čísla budou známa v září.

[chooze:article;value:513545]

Poslanci toho tak ve středu k důchodům moc probrat nestihli. Ve 14:00 totiž začala mimořádná schůze k obranné dohodě s USA. Kromě Jurečky vystoupil Okamura, stihlo se projednat několik faktických poznámek. Schůze bude pokračovat v pátek v 9:00.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.